Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nej till insemination av ensamstående kvinnor

Publicerad: 20 mars 2009, 16:11

När riksdagen i går sade nej till att ge ensamstående kvinnor rätt till insemination deltog inte Barbro Westerholm (fp), som kämpat hårt för inseminationsrätten.


– Jag var utkvittad eftersom jag skulle sitta i en panel på Vårdalstiftelsen.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att Barbro Westerholm kunde tänka sig att stödja en lagändring som gör det möjligt för ensamstående att inseminera sig för att bli mammor.

Detta väckte ilska, främst bland kristdemokrater som krävde att Barbro Westerholm inte skulle driva frågan eftersom det sannolikt skulle innebära att kd skulle förlora en omröstning i riksdagen.

Efter kritiken från kristdemokraterna har Barbro Westerholm legat lågt i frågan och sagt sig vara nöjd med att frågan ska utredas vidare av allianspartiernas gruppledare i socialutskottet.

– De ska analysera den här frågan, främst ur barnets perspektiv. Där representeras folkpartiet av Tobias Krantz och han kommer inte att släppa den här frågan, eftersom vårt landsmöte har sagt ja till ensamståendes rätt till insemination, säger Barbro Westerholm.

Nu har alltså riksdagen beslutat att inte ändra lagen kring insemination. Enligt Barbro Westerholm berodde hennes frånvaro i kammaren inte på att hon ville undvika att rösta mot sin övertygelse.

– Nej, omröstningen flyttades relativt sent och jag var sedan länge inbokad på Vårdalstiftelsen, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev