Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nej till konferens vid golfbana

Publicerad: 26 mars 2009, 12:49

Nej till konferens vid golfbana

Pfizer vill ha dispens för att skicka läkare till en konferens i Dublin. Stopp, säger branschorganisationen Lif, som anser att det är för nära till golfbanan.


Den 27-30 april hålls en vetenskaplig kongress om nikotinberoende,  15th Annual Meeting Society for Research on Nicotine and Tobacco . Platsen för sammankomsten är City West Hotel, Conference, Leisure and Golf Resort i Dublin.

Pär Tellner, marknadsetikansvarig vid Lif, branschorganisation för den forskande läkemedelsindustrin, har efter en första granskning konstaterat att det aktuella hotellet inte är en lämplig plats för kongressen. Därefter har han låtit ett antal läkemedelsföretag yttra sig i ärendet.

Pfizer har då valt att begära dispens bland annat med hänvisning till att det rör sig om det enda oberoende och vetenskapliga mötet om nikotinberoende i världen. Pfizer hävdar även att programmet inte erbjuder några möjligheter till rekreation samt att även om kongressen förlagts inne i Dublin skulle den golfintresserade lätt kunna ta sig ut till en bana.

Företaget erbjuder sig, som en sista utväg, att boka in sina deltagare på ett annat hotell och sedan bussa ut dem till konferensanläggningen.  Om inte annat så önskar Pfizer dispens för denna gruppresa, eftersom avbokningar skulle medföra inte bara kostnader, utan också oerhörd påfrestning på våra relationer till deltagarna och deras huvudmän, som redan godkänt deltagandet , skriver Pfizer.

Men Pär Tellner låter sig inte bevekas. Han slår fast att City West Hotel ligger i anslutning till två golfbanor och att det finns goda möjligheter till golfspel i slutet av april. Han betonar också att det finns en mängd konferensanläggningar i Dublin utan direktkontakt med golfbanor.

Även när det gäller Pfizers argument att det nu är svårt att ställa in den planerade gruppresan ger han företaget bakläxa genom att hänvisa till ett liknande fall som avgjordes i januari 2008. Då sa Pär Tellner nej till en konferens på Järavallen Conference & Country Club, som ligger i anslutning till golfbanan i Barsebäck i Skåne. Han anser att Pfizer, innan man bokade in folk till Dublin, borde ha varit medvetet om att deltagare på konferenser vid golfbanor inte kan sponsras.

Beslutet från Lif:s marknadsetikansvarige innebär att läkemedelsföretag inte kan sponsra sjukvårdspersonal som vill delta i  15th Annual Meeting Society for Research on Nicotine and Tobacco .

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev