Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nej till köttfri måndag

Publicerad: 24 april 2012, 12:21

Miljöpartiets förslag om Köttfri måndag avvisas av landstingsstyrelsens produktionsutskott.


Landstingsrådet Anna Starbrink (FP) skriver på sin blogg att ”köttfri måndag måste tolkas som köttförbud på måndag”. En ”besynnerlig tanke”, anser personal- och produktionslandstingsrådet, ”att leta rätt på landets sjukaste invånare – de som ligger på sjukhus – och förbjuda just dem att äta köttbullar om de råkar vara i landstingets vård på just en måndag”.

Kampanjen Köttfri måndag är världsomspännande. Målet är minskad köttproduktion, som i sin tur minskar den negativa påverkan på miljön. Miljöpartiets Raymond Wigg, i Stockholms läns landsting, har motionerat i frågan. Partiet vill inför en så kallad köttfri måndag inom landstinget då man ger större uppmärksamhet åt den vegetariska kosten.

Något totalt köttförbud har Miljöpartiet inte motionerat för: ”Självklart kommer patientsäkerheten först, och den som har behov eller uttrycker särskilda önskemål om särskild kost ska naturligtvis få sina önskningar uppfyllda, men huvudalternativet på måndagsmenyn ska vara vegetariskt.”

Men landstingsrådet Anna Starbrink anser att förslaget är ”symbolpolitik” och hon ställer sig tvekande till att förslaget skulle få någon större effekt på klimatet.

Frågan behandlas i landstingsstyrelsens produktionsutskott på tisdagskvällen. Förslaget väntas avvisas av produktionsutskottet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev