Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nej till läkemedel mot överdoser

Publicerad: 6 februari 2017, 07:27

Det är inte förenligt med lagen att skriva ut läkemedlet Naloxon — som kan förhindra dödsfall vid överdoser – till missbrukare och anhöriga, anser Läkemedelsverket. Men en förändring av lagen kan vara på gång.


– Vi ser att konceptet med Naloxon gör nytta och att det är medicinskt och vetenskapligt förankrat. Men i dag har vi inom ramen för läkemedelslagstiftningen inte möjlighet att dela ut läkemedel till icke sjukvårdsutbildade personer i högriskindividers närhet, säger Marie Gårdmark, som är direktör på området Tillstånd vid Läkemedelsverket.

Förespråkare menar att flera hundra liv skulle kunna räddas om missbrukare och anhöriga fick tillgång till läkemedlet, som även finns i form av en nässprej. Region Skåne har tidigare fått nej till att i ett kliniskt försök dela ut nässprejen till missbrukare. Nyligen fick även en läkare i Stockholm nej till att på licens skriva ut läkemedlet, rapporterar SVT.

– Vi som myndighet stödjer slutsatsen att det är ett bra redskap. Den här typen av koncept finns även med i WHO:s riktlinjer för hur man ska kunna minska dödligheten i överdoser, säger Marie Gårdmark till TT.

Men en förändring av lagen kan vara på gång. Frågan finns nämligen med i en utredning som Socialstyrelsen arbetar med på uppdrag av regeringen om hur narkotikarelaterad dödlighet ska minskas.

– Där tittar man på möjligheten att andra personer ska kunna ge till exempel Naloxon, och se om man kan få till en lagändring. Det är bra att det är på gång.

MATTIAS ARESKOG/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev