Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nervgift lindrade muskelryckningar

Publicerad: 31 oktober 2005, 09:44

Forskare har upptäckt ett nytt användningsområde för antirynkmedlet botulinumtoxin. Nervgiftet har visat sig effektivt för att motverka ofrivilliga muskelryckningar hos stroke-patienter.


Ny forskning visar att injektioner av nervgiftet botulinumtoxin typ A, som säljs under namnet Botox, kan motverka de spasmer och spända muskler som drabbar mellan 17 och 30 procent av dem som överlever en stroke. Spastiska patienter har ofta svårt att äta, klä på sig och sköta sin personliga hygien på grund av muskelryckningarna. Dessutom får den drabbade ofta ont i musklerna.

Det är en grupp forskare vid Indiana University School of Medicine i USA som har upptäckt att Botox, som blivit mest känt som antirynk-medel inom skönhetsindustrin, kan användas för att minska patienternas besvär.

Den nya undersökningen, som presenterades på det årliga mötet för American Association of Physical Medicine and Rehabilitation i Philadelphia den 24 oktober, omfattar 279 stroke-patienter som alla led av spasmer i händer, handleder eller armbågar.

Alla patienterna fick injektioner av botulinumtoxin i de spastiska musklerna upp till fem gånger under ett år. På så sätt blockerades de överaktiva nervimpulser som sätter i gång muskelsammandragningarna.

Forskarna fann att spänningen i patienternas muskler förbättrades efter injektionerna och att deras förmåga att klä på sig och sköta andra vardagliga sysslor ökade. Patienterna fick själva uppskatta hur deras förmåga att klara av sitt dagliga liv förändrades under studiens gång på en skala från ett till fyra, där ett betydde "svåra hinder" och fyra "inga hinder". Drygt 50 procent av försökspersonerna upplevde att deras förmåga hade ökat ett steg på skalan när studien avslutades.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev