Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nervstimulerande apparat kan köpas i sportaffären

Publicerad: 11 april 2005, 14:25

Nu finns möjlighet att köpa en apparat för transkutan elektrisk nervstimulering, tens, för egenvård av smärta i rygg, nacke och axlar. Det är medicinteknikföretaget Cefar Medical AB som bland annat har inlett ett samarbete med sportaffärkedjan Stadium.


Tens, transkutan elektrisk nervstimulering, har länge använts inom sjukvården, bland annat för behandling av smärta, exempelvis i samband med sjukgymnastik, eller som smärtlindring vid förlossning. Nu lanserar medicinteknikföretaget Cefar Medical AB en tens-apparat som ska marknadsföras till allmänheten och som ska gå att köpa på Stadiumbutiker, samt även hos andra återförsäljare runt om i landet.

Tanken är att den ska användas för att behandla lokala smärtor i rygg, nacke och axlar.

- Det är en stor grupp människor samhället som har värk i exempelvis nacke och axlar utan att de upplever att de måste söka vård för det. Tens-apparaten ska främst ses som ett komplement, eller i bästa fall som en ersättning för alvedon eller andra smärtstillande läkemedel i samband med egenvård av smärta, säger Anna Melldén, sjukgymnast och produktspecialist på företaget.

Tens fungerar genom att de elektriska impulserna startar kroppens egna smärthämmande mekanismer och därmed blockerar smärtsignalerna till hjärnan. Smärtlindringen är ofta som mest effektiv under själva stimuleringen, men enligt Anna Melldén kan effekten hålla i sig flera timmar efter det att programmet avslutats.

Anna Melldén anser att ett av företagets starkaste argument för att gå ut och marknadsföra produkten mot allmänheten är att cirka 18 procent av svenskarna i åldern 16-84 år har svår värk i nacke, axlar, skuldror, i rygg eller i leder. Rygghälsan hos kvinnor är dessutom något sämre än hos män.

Det finns flera olika modeller av tens-apparaten, men den enklaste, som enbart ska användas för smärtbehandling och massage eller muskelavslappning, är utformad så att det bara finns ett fåtal program för rygg, samt för nacke och axlar. Användaren kan inte ändra några parametrar, förutom styrkan på stimuleringen. Det är enligt Anna Melldén även en säkerhetsfråga.

- Man kan se detta som en paketering av vår medicinska kompetens, som vi nu försöker göra lättillgänglig för allmänheten. Man ska komma ihåg att behandlingen i denna form dessutom är biverkningsfri, säger hon.

Anna Melldén betonar dock att tens-apparaten inte ska användas av patienter som har pacemaker. Dessutom bör den användas med försiktighet av havande kvinnor under de tre första graviditetsmånaderna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev