Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Neurosedyn tillbaka i Europa

Publicerad: 25 januari 2008, 14:58

Det fosterskadande läkemedlet talidomid, tidigare känt som Neurosedyn, återkommer som läkemedel i Europa. Det europeiska expertorganet CHMP rekommenderade vid sitt januarimöte att det omdiskuterade läkemedlet bör godkännas för användning vid benmärgscancer.


CHMP rekommenderade vid mötet att talidomid, med fabrikatnamnet Thalidomide Pharmion, bör godkännas i hela EU-området för behandling av tumörsjukdomen multipelt myelom, i kombination med två andra läkemedel. Indikationen är begränsad till patienter över 65 år. Thalidomide Pharmion är i dagsläget tillgängligt för licensförskrivning.

Sedan i somras finns också en vidareutveckling av talidomid, lenalidomid, godkänd på marknaden för liknande användning, se Dagens Medicin nr 1-3/08.

Substansen talidomid är fosterskadande, och orsakade efter att den marknadsförts som sömnmedel på 1950- och 60-talen den så kallade Neurosedynkatastrofen. Därför har EMEA nu vidtagit en rad åtgärder för att minimera risken för att foster ska skadas. Exempelvis ska alla kvinnor som har förmåga att få barn, och är aktuella för behandling, graviditetstestas före, under och efter behandlingen.

- Det är aldrig bra att ett läkemedel som talidomid kommer tillbaka på marknaden. Men vi från patientgruppernas sida har varit involverade i processen före godkännandet och de säkerhetsåtgärder man nu inför är genomtänkta. För patienter med myelom gör talidomid verkligen nytta och det är svårt att motsätta sig denna användning, säger Björn Håkansson, ordförande i patientföreningen Föreningen för de neurosedynskadade.

Slutligt beslut om godkännande – i regel en formalitet – fattas av EU-kommissionen, i normalfallet några veckor efter CHMP:s besked.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev