Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Neurotisk läggning förklaring till anorexia nervosa

Publicerad: 6 mars 2006, 10:11

Överdrivet tränande och lågt BMI är inte riskfaktorer för att utveckla ätstörningen anorexia nervosa. Största riskfaktorn är en allmänt neurotisk läggning, menar amerikanska forskare, som gått igenom det svenska tvillingregistret.


Forskarna har studerat psykisk hälsa hos tvillingar som föddes mellan 1935 och 1958 och som spårades via det svenska tvillingregistret. Totalt har forskarna tagit kontakt med 31406 tvillingar, som gått med på att svara på frågor om sin psykiska hälsa. Svaren har jämförts med en omfattande enkätundersökning som gjordes under 1972 och 1973.

Forskarna ville bland annat studera om ett antal misstänka riskfaktorer för anorexia nervosa verkligen är kopplade till att utveckla sjukdomen. Men endast en neurotisk läggning visade sig verkligen höra samman med att drabbas av ätstörningen. Övriga misstänkta riskfaktorer, som lågt BMI, överdrivet tränande, magproblem, stress, känslomässig instabilitet och nedstämdhet, visade sig inte höra samman med risk för att utveckla anorexia nervosa.

I studien ingick både enäggs- och tvåäggstvillingar. Enligt forskarnas beräkningar kan anorexia nervosa till 56 procent förklaras av ärftliga faktorer, i övrigt kan sjukdomens uppkomst bero på faktorer i omgivningen.

Under hela slutet av 1900-talet ökade incidensen av sjukdomen, med en platå under 1970-talet, enligt forskarna. Vanligen debuterar anorexia nervosa mellan 15 och 19 år och de allra flesta patienterna är kvinnor.

Forskarna hävdar att anorexia nervosa är den mest dödliga av alla psykiska sjukdomar, och att det är märkligt att det fortfarande är så okänt varför vissa patienter drabbas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev