Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nexium subventioneras för barn

Publicerad: 7 April 2008, 09:21

Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, beviljar magsyramedlet Nexium subvention även för små barn.


Subventionen riktas till barn från ett års ålder vid inflammation i matstrupen orsakad av magsyra. För denna grupp räknas läkemedlet in i högkostnadsskyddet från den 2 april, skriver LFN i ett pressmeddelande.

Tidigare har Nexium endast subventionerats för barn i åldrarna 12–17 år.

Nexium är ett läkemedel som används vid gastroesofageal refluxsjukdom, GERD, det vill säga inflammation i matstrupen orsakad av magsyra.

GERD orsakas av att sur magsaft från magsäcken kommer upp i matstrupen vilket kan leda till inflammation och sår i matstrupen. Hittills har det inte funnits något godkänt läkemedel mot GERD för barn under två år. Och enligt LFN är det angeläget med ett behandlingsalternativ för dessa barn.

Hos små barn yttrar sig GERD ofta som återkommande kräkningar, sura uppstötningar och sväljningssvårigheter, vilket kan medföra dålig viktuppgång och sömnstörningar.

Nexium för vuxna med konstaterad GERD ingår också i högkostnadsskyddet. För annan magsyrasjukdom subventioneras Nexium endast om patienten först provat annan, generisk omeprazol utan tillfredsställande resultat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev