Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Ni har en utbildning som är en grund för att vara chef”

Publicerad: 9 september 2010, 14:01

”Ni har en utbildning som är en grund för att vara chef”

Foto: Sören Olofsson.

Släpp ångesten. Släpp kravet på att arbeta kliniskt. Det rådet riktade Sören Olofsson, regiondirektör i Skåne, till chefintresserade läkare på ”Framtidens specialistläkare”.


Det var vid ett seminarium i Malmö på kongressen för blivande specialistläkare som Sören Olofsson förtydligade att framtidens ledare inom sjukvården måste satsa fullt ut på att just leda. Region Skåne har tidigare väckt uppmärksamhet genom att vilja begränsa möjligheterna att fortsätta arbeta kliniskt för dem som är chefer.

Detta har av många tolkats som ett förbud mot patientarbete för den som utnämnts till chef.

– Det bygger på ett missförstånd. Det vi sagt är att man först måste klara chefskapet och ta det fulla ansvaret, inte lämna över exempelvis ekonomi till andra. När man tar det ansvaret är man hjärtligt välkommen tillbaka till patienterna, sade Sören Olofsson.

Louise Tofft, legitimerad läkare vid kirurgkliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad, var en av dem som lyssnade till seminariet. Hon ger de chefer i vården som hon stött på hittills ett blandat betyg.

– Ibland undrar man kring vilka som blir chefer, de som ser det som en fjäder i hatten i karriären eller verkligen är duktiga på att vara ledare. Det är en stor utmaning att få fram nya ledare, med tanke på de stora pensionsavgångarna som väntar under de kommande åren, säger Louise Tofft.

Sören Olofssons viktigaste råd till blivande specialistläkare som funderar på en chefsbana var alltså att våga vara chefer fullt ut och släppa det kliniska arbetet.

– Det finns en ångest kring att man måste arbeta kliniskt. Släpp den, ni har en utbildning som är en grund för att vara chef, så välkomna att hjälpa till att utveckla svensk sjukvård.

Relaterat material

Rekordmånga ST-läkare samlas till kongress

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev