Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Ni kan fortsätta lappa och laga”

Publicerad: 13 maj 2014, 14:18

Monica Green (S) kallade omregleringen för ett misslyckat marknadsexperiment som alliansen nu försöker lappa ihop.


Riksdagsledamoten Monica Green (S) gick till hårt angrepp mot apoteksreformen i en interpellationsdebatt i riksdagen i dag, tisdag. Hon kallade omregleringen för ett ”misslyckat marknadsexperiment” och sade att förtroendet för apoteken har sjunkit. Hon anser att servicen i glesbygden har blivit sämre och undrade hur regeringen ska säkerställa läkemedelsförsörjningen i hela landet.

Socialminister Göran Hägglund framhöll det stöd till apotek i glesbygd som regeringen beslutat om och apoteksombudens roll för att hela Sverige ska ha tillgång till läkemedel när han svarade på kritiken.

Enligt Monica Green bygger Alliansen nu upp något som redan fanns.

– Ni kan fortsätta lappa och laga för ni slog sönder en fungerande apoteksmarknad. Jag förstår att ni måste hålla på många år till. Jag hoppas nu att ni inte får chansen utan att vi ska se till så att det blir ordning och reda efter höstens val.

Göran Hägglund framhöll att människor enligt undersökningar fortfarande är mycket nöjda med apoteken och att det har tillkommit många nya apotek. Han lyfte också fram att Sverige hörde till de länder med minst apotek per invånare före omregleringen.

– Vi hade ett krympande antal apotek i Sverige, det lades löpande ner sådana verksamheter, sade han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev