Nyheter
NKS anmäls till Arbetsmiljöverket
Publicerad: 3 april 2018, 13:35
Läkarförbundet har fått gehör från sjukhusledningen som också vill lösa arbetsmiljöproblemen, enligt Tina Granholm, huvudskyddsombud, som inte tror att det går utan hjälp från Arbetsmiljöverket. Foto: Bildbyrån/Adam Wrafter
Sjukhusledningens svar på 20 sidor räckte inte för att övertyga Läkarförbundet om att arbetsmiljöproblemen på Nya Karolinska Solna går att lösa. Nu har en anmälan gjorts till Arbetsmiljöverket.
– Vi har fått gehör från arbetsgivaren och det känns som att de vill lösa problemen nu, men vi tror inte att de kan. För att lyckas behöver vi och ledningen hjälp av Arbetsmiljöverket, säger Tina Granholm, ledamot i Läkarföreningens styrelse vid Karolinska, huvudskyddsombud, barnkirurg och överläkare vid NKS.
Den ursprungliga 6:6a-anmälan om arbetsmiljön vid Nya Karolinska Solna, NKS, lämnades till sjukhusledningen 9 februari. Det var många allvarliga brister i arbetsmiljön som listades. Efter sjukhusledningens omfattande svar till Läkarföreningen, har facket silat ner antalet punkter till tio.
Och de tre allra viktigaste av dessa är bristen på jourrum, arbetsrum och omklädningsrum, betonar Tina Granholm. Det finns till exempel elva jourrum för 93 jourlinjer och arbetsgivaren har utan att diskutera med facket valt ut vilka av dessa som ska få tillgång till rummen där läkare kan sova, vila och duscha under jourtjänstgöring.
– De räcker inte till helt enkelt, det är vi bestämda på. Ska man kunna operera på natten måste man vara pigg och då behöver man få sova annars kan man bli farlig. Patientsäkerhet och arbetsmiljö hänger ihop väldigt mycket för oss.
Arbetsrum där läkarna kan stänga om sig, för att ringa samtal som kräver sekretess, få arbeta ostört och tänka, har också hög prioritet, fortsätter Tina Granholm.
– Sjukhusledningen säger att vi ska kunna arbeta på ett annat sätt men vi måste få vara ifred ibland, vårt arbete blir så mycket svårare om man ska gå än hit och än dit och släpa med sig sina papper, säger hon.
I sjukhusledningens svar till Läkarföreningen angående 6:6a-anmälningen, uppges vid flera tillfällen att fackförbunden varit delaktiga i beslut om exempelvis klädskåp och operationssalar genom deltagande i referensgrupper och liknande. Läkarföreningen protesterar mot beskrivningen och menar att fackens åsikt inte fördes till protokollet och att kirurger och narkosläkare kom in för sent för att kunna göra skillnad vad gäller operationssalarna.
”Det är väl känt hur man skall bygga operationssalar. Istället för att använda experter valde man att hyra in en ventilationsexpert som saknar kunskaper om operationssalar”, skriver Läkarföreningen.
– Vi behöver också hjälp från Arbetsmiljöverket att reda ut vem som är ansvarig för olika arbetsmiljöfrågor. Förr var det klinikchefen men i den nya organisationen vet vi faktiskt inte vart vi ska vända oss, säger Tina Granholm.
Dagens Medicin har tidigare skrivit om Läkarföreningens anmälan till arbetsgivaren, se nedan.
I en mejlad kommentar till Dagens Medicin angående de olika uppfattningarna om diskussionen kring klädskåpen säger Annika Tibell, biträdande sjukhuschef och operativ direktör:
– Vi är eniga med Läkarföreningen om att det hade varit bättre med mer tilltagna ytor för omklädning, såsom det ursprungligen var planerat. Vår uppfattning är dock att nuvarande planerade lösningar uppfyller samtliga lagkrav.
Dagens Medicin har tidigare skrivit om Läkarföreningens anmälan till arbetsgivaren, se nedan.
Relaterat material
SUSANNA PAGELS