Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

NKS slipper påföljder för arbetsmiljön

Publicerad: 10 januari 2019, 06:53

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Fackföreningen Kommunals anmälan om brister i arbetsmiljön på Karolinska universitetssjukhuset Solna, NKS, leder inte till något föreläggande. Det beslutet har Arbetsmiljöverket kommit med.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetKommunal

Tre anmälningar om arbetsmiljöproblem på NKS, så kallade 6:6-anmälningar, har legat och väntat på ställningstagande från Arbetsmiljöverket. Nu har myndigheten gett besked i en av anmälningarna, den från fackförbundet Kommunal, som påtalat brister i omklädningsrummen på plan U:2 på sjukhuset.

Arbetsmiljöverket meddelar att de inte kommer framföra något föreläggande till NKS, vilket betyder att sjukhuset kommer undan krav på åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. I sitt beslut har Arbetsmiljöverket tagit ställning till tre punkter om arbetsmiljön som lyfts i anmälan, efter att de i september förra året besökt arbetsplatsen.

Till att börja med ifrågasätts det om antalet duschar är i proportion till antalet personal som omklädningsrummen är tänkta för. Här anser myndigheten att antalet duschar får anses tillräckliga då omklädningsrummen lever upp till tumregeln om en dusch för varje påbörjat 20-tal, och hänvisar till myndighetens egna föreskrifter och allmänna råd om arbetsplatsens utformning.

Kommunal ställer sig också frågandes till om z-skåp, som sjukhuset planerat att införskaffa, är tillräckligt stora för att förvara och hänga upp privata kläder i, exempelvis vinterjackor. Arbetsmiljöverket konstaterar att det finns nog med plats i skåpen och att kläder går att hängas på galge.

Omklädningsrummen delas av personal från flera olika verksamheter. Vem som bär arbetsmiljöansvaret är därför otydligt, menar Kommunal. Arbetsmiljöverket menar dock att det finns flera olika sätt att lyfta arbetsmiljöfrågor på och att arbetsgivaren har dokumenterade rutiner för hur dessa spörsmål ska hanteras tillgängliga för personalen.

Trots att NKS lyckades komma undan myndighetsorder i den här anmälan kan sjukhuset inte riktigt pusta ut. Än återstår det två anmälningar, som Dagens Medicin tidigare skrivit om. I den mest omfattande anmälningen av de tre har Läkarföreningen listat allvarliga brister vad gäller jourrum, arbetsrum och omklädningsrum,

Den tredje anmälan har lämnats in av Vårdförbundet och Läkarföreningen, och tar upp flera arbetsmiljöproblem på Tema Barn och Kvinnosjukvård på NKS. Bägge anmälningar väntar på slutgiltigt besked från Arbetsmiljöverket.

Relaterat material

Arbetsmiljöverket överväger vite mot NKS

Rymdteknik ska rensa ut odörer på NKS

NKS anmäls till Arbetsmiljöverket

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev