Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nobelpris i kemi bakom storsäljande läkemedel

Publicerad: 3 oktober 2018, 10:16

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Frances Arnold tilldelas årets Nobelpris i kemi priset för riktad evolution av enzymer. George Smith och Gregory Winter får priset för så kallad fagdisplay av peptider och antikroppar.


Ämnen i artikeln:

PsoriasisReumatoid artrtitReumatism

Enligt Kungliga Vetenskapsakademien har de tre på sätt och vis bemästrat evolutionens kraft. De har tagit kontroll över evolutionen och nyttjat den för ändamål som gör stor nytta för mänskligheten.

Frances Arnold har tagit fram enzymer genom så kallad riktad evolution. Dessa kan användas för att tillverka allt från biobränsle till läkemedel.

Hon genomförde 1993 den första riktade evolutionen av enzymer och sedan dess har hon finslipat de metoder som numera används rutinmässigt för att utveckla nya katalysatorer. Hennes enzymer nyttjas bland annat för en mer miljövänlig tillverkning av kemiska substanser.

George Smith och Gregory Winter har utvecklat antikroppar med metoden som kallas fagdisplay. På så vis kan man motverka autoimmuna sjukdomar och i vissa fall bota spridd cancer.

Fagdisplay är när virus som infekterar bakterier kan utnyttjas för att ta fram nya proteiner. George Smith utvecklade 1985 den här metoden medan Gregory Winter använde metoden för riktad evolution av antikroppar med målet att framställa nya läkemedel. Det första av dessa läkemedel, adalimumab (Humira) godkändes 2002 och används mot ledgångsreumatism, psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar. Läkemedlet har toppat försäljningslistorna de senaste åren i Sverige.

Gregory Winter är medgrundare till företaget Cambridge Antibody Technology som år 2006 köptes upp av Astra Zeneca. Utvecklingen av adalimumab hade tidigare avyttrats till det amerikanska bolaget Abbott.

Relaterat material

Nobelpriset i medicin

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev