Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nobelpris i kemi viktigt för läkemedelsutveckling

Publicerad: 9 oktober 2013, 10:33

Tre forskare verksamma i USA delar på årets Nobelpris i kemi. De har utvecklat datormodeller för kemiska reaktioner, vilka i förlängningen används för att utveckla nya läkemedel.


Pristagarna heter Martin Karplus, Michael Levitt and Arieh  Warshel. På 1970-talet la de grunden för de kraftfulla datorprogram som  används för att förstå och förutse kemiska processer. Sådana  datormodeller är centrala för de flesta framsteg inom kemin i dag,  skriver Kungliga vetenskapsakademin i ett pressmeddelande.

Forskarnas bedrift var att de lyckades förena klassisk fysik och  kvantmekanik när de tog fram beräkningsmodeller för hur stora  molekyler, till exempel proteiner, binder till andra molekyler.

Datorer är i dag lika viktiga verktyg som provrörsexperiment, enligt  vetenskapsakademin. Simulationerna är så realistiska att de kan förutse  resultaten av traditionella experiment.

Inte minst är datorsimulering ett mycket vanligt redskap inom  läkemedelsutvecklingen, där kemister kan spara tid och resurser genom  att studera vissa kemiska interaktioner i datorn i stället för på laboratoriet.

De tre pristagarna:

■ Martin Karplus, 83, är verksam vid Université de Strasbourg,  Frankrike och Harvard University, Cambridge, USA. Han är amerikansk och  österrikisk medborgare.
■ Michael Levitt, 66, är verksam vid Stanford University School of  Medicine, Stanford, USA. Han är amerikansk, brittisk och israelisk  medborgare.
■ Arieh Warshel, 77, är verksam vid University of Southern California, Los Angeles, USA. Han är amerikansk och israelisk medborgare.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News