Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nobelpriset för upptäckter kring Helicobacter pylori

Publicerad: 3 oktober 2005, 09:35

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2005 går till Robin Warren och Barry Marshall för upptäckten att inflammation i magsäckens slemhinna och sår i magsäcken eller tolvfingertarmen, är resultatet av en infektion orsakad av bakterien Helicobacter pylori.

Ämnen i artikeln:

Helicobacter pylori

Robin Warren, patolog från Perth i Australien, observerade små böjda bakterier som koloniserade den nedre delen av magsäcken, antrum, hos cirka 50 procent av de patienter som man hade tagit vävnadsprover ifrån. Han gjorde den avgörande observationen att det alltid fanns tecken på inflammation i magsäckens slemhinna nära det område där bakterierna fanns.

Barry Marshall blev intresserad av Warrens fynd, och tillsammans gjorde de studier av biopsier från 100 patienter. Efter åtskilliga försök lyckades Marshall, 1982, odla fram Helicobacter pylori, en dittills okänd bakterieart, från flera av dessa biopsier.

Tillsammans fann forskarna att mikroorganismen förekom hos nästan alla patienter med inflammation i magsäckens slemhinna, sår i tolvfingertarmen eller sår i själva magsäcken. På grundval av fynden föreslog de att Helicobacter pylori är en orsak till dessa sjukdomar.

 Även om magsår kunde läkas genom hämning av magsäckens produktion av saltsyra fick patienterna ofta återfall, eftersom bakterierna och den kroniska inflammationen av magsäckens slemhinna fanns kvar. Marshall och Warren, liksom andra forskare, visade i behandlingsstudier att patienter endast kunde botas om bakterierna eliminerades från magsäcken. Tack vare upptäckten av Marshall och Warren kan ulcussjukdom botas genom en kort tids behandling med antibiotika och läkemedel som hämmar magsäckens produktion av saltsyra.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev