Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nobelpristagaren Arvid Carlsson död

Publicerad: 1 juli 2018, 11:20

Foto: Anders Ylander/Scanpix

Nobelpristagaren i medicin Arvid Carlsson har avlidit, uppger Sahlgrenska akademin. Han blev 95 år gammal.


Carlsson fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000 för sin forskning kring hjärnans signalsubstanser. Han var verksam som farmakolog och professor emeritus på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin, beskriver Carlsson som generös med sina kunskaper och ständigt villig att diskutera forskning.

– Han var en väldigt god vän och en fantastisk medarbetare, och så klart en enastående forskare. Han var upphovsman till flera stora upptäckter som lett till dramatiska förändringar för livskvaliteten hos miljontals patienter med psykiatriska och neurologiska sjukdomar, säger Holmäng till TT.

Carlsson och hans forskargrupp bidrog till kunskapen om den roll signalsubstanser som dopamin och serotonin spelar i hjärnans funktion.

Han tilldelades Nobelpriset för sin upptäckt att dopamin är en signalsubstans i hjärnan som har stor betydelse för våra rörelser, och att brist på ämnet ger försämrad motorisk förmåga, exempelvis vid Parkinsons sjukdom.

Upptäckten låg till grund för framtagning av läkemedel som omvandlas till dopamin i hjärnan, vilket visat sig vara effektivt mot Parkinsons sjukdom.

Carlssons forskning kring signalsubstansen serotonin bidrog också till effektiva läkemedel mot depression och ångestsjukdomar.

Under senare år har Arvid Carlsson varit aktiv i samhällsdebatten. Han riktade bland annat vid upprepade tillfällen kritik mot den uppmärksammade Macchiariniaffären vid Karolinska institutet. Nobelpristagaren ansåg att det som hänt kastade en mörk skugga över medicinpriset — eftersom flera medlemmar i Nobelförsamlingen var djupt involverade i skandalen.

– Det här är det värsta som har hänt i medicinprisets historia, sade Arvid Carlsson till TT 2016.

Den välrenommerade forskaren har också riktat offentlig kritik mot homeopatiska produkter och bestämt avrått svenska myndigheter från att låta preparaten kallas läkemedel.

Arvid Carlsson

Arvid Carlsson var den 29:e svensken som fick Nobelpriset sedan det instiftades 1901, och den åttonde inom medicin/fysiologi.

Han började sina studier i Lund och blev 1959 professor i farmakologi vid Göteborgs universitet.

Nobelpriset var krönet på en forskarkarriär som kantats av utmärkelser, den första redan vid 24 års ålder. Därefter har han belönats med en rad internationella utmärkelser.

Bland dem som hedrat Arvid Carlsson finns även de svenska och amerikanska förbunden för Parkinsons sjukdom. Carlssons forskning kring dopaminets roll i denna sjukdom låg till grund för hans Nobelpris.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev