Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nöjd patient skänkte miljoner

Publicerad: 10 februari 2010, 13:59

Mannen föll av ett hölass och skadade sig mycket illa. Som tack för god vård testamenterade han nyligen knappt 3 miljoner kronor till Södra Älvsborgs sjukhus i Skene.


Förra året slog en stiftelse för sjukhuset i Skene rekord flera gånger om – den fick nära 3,5 miljoner kronor i gåvor.

Störst var gåvan från en man som under 1990-talet vårdades på sjukhuset för en olycka då han trillat från ett hölass, skriver Borås Tidning.

– Han hade aldrig tidigare legat på sjukhus och trodde inte att han skulle klara sig, säger lasarettsfondens ordförande Brita Carlsson till tidningen.

Tack vare vården på sjukhuset blev mannen helt återställd. Och det var han mycket tacksam för. Så tacksam att han kom ihåg lasarettet när han i mitten på 2000-talet skrev sitt testamente.

– Jag tänkte nästan att det här är inte sant, att fonden skulle få en hel gård och en massa fonder. Man blir rörd och får nästan lite ont i magen, säger lasarettfondens kassör Pia Runberg till Borås Tidning.

När gården såldes på auktion strömmade människor till som aldrig förr.

Stiftelsen Skene-Örby hembygdsförenings fond för Skene lasarett bildades 1991 och har hittills fått in 16–17 miljoner kronor i arv, födelsedagsgåvor och minnesgåvor.

I första hand ska pengarna gå till medicinsk utrustning och hjälpmedel som inte ingår i basbudgeten.

Stiftelsens styrelse beslutar om bidrag utifrån personalens önskemål.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev