Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nominera till Guldskalpellen - årets förnyare i svensk sjukvård

Publicerad: 17 januari 2006, 10:19

Tidningen Dagens Medicin delar 2006 för första gången ut Guldskalpellen, ett pris till en eller flera personer som har visat prov på nytänkande och engagemang i svensk hälso- och sjukvård.


Med Guldskalpellen vill Dagens Medicin  uppmärksamma och belöna insatser och initiativ som kan visa vägen och inspirera till ökad kvalitet i sjukvården, till  nytta för både anställda och patienter. Priset består av ett specialutformat diplom och en prissumma på 25 000 kr.

Alla är välkomna med nomineringar till priset. Du kan även nominera dig själv och dina kollegor.

Vem kan få priset?  Guldskalpellen kan delas ut till en enskild person eller till en grupp personer som representerar en verksamhet  inom svensk hälso- och sjukvård. Personer från alla yrkesgrupper inom sjukvården kan komma ifråga för priset.

De kan belönas för insatser och initiativ inom alla typer av verksamheter - inte bara i klinisk verksamhet med  direkta patientkontakter, utan också på andra områden relaterade till sjukvården, till exempel myndigheter och  forskningsinstitutioner.

Så görs bedömningen:  Pristagaren utses av en jury bestående av ledande företrädare för svensk sjukvård. I bedömningen av bidragen  kommer juryn att lägga särskild vikt vid vilka resultat de nominerade kandidaterna har lyckats uppnå inom något  eller några av följande områden:

- Utveckling av nya arbetssätt.   - Införande av ny teknik och nya metoder.  - Utveckling av ledningsverktyg och styrsystem.   - Förmåga till samarbete.  - Kvalitetssäkring.   - Omsorg om etik.  - Ekonomiskt tänkande.   - Dokumentation och informationsspridning.

Framför allt kommer juryn att fokusera på resultat som har uppnåtts under det senaste året.

Så går nomineringarna till:  Nomineringsperioden pågår mellan den 1 februari och den 31 mars 2006. Ett formulär kommer att finnas här på dagensmedicin.se.

Det vinnande bidraget offentliggörs i Dagens Medicin den  14 juni 2006, då Guldskalpellen utdelas vid en officiell ceremoni.

I juryn för Guldskalpellen sitter:  - Karin Christensson, sjuksköterska och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne

- Anna Engström-Laurent, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och ordförande i Svenska läkaresällskapet

- Björn Olsson, allmänläkare i Luleå och tidigare ordförande för Svensk förening för allmänmedicin (med bisyssla att skriva krönikor här i Dagens Medicin)

- Nina Rehnqvist, professor och direktör vid Statens beredning för medicinsk utvärdering

- Sören Carlsson Sanz, sjuksköterska och vårdcehf vid akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, tillika utsedd till Årets chef 2002

- Per Gunnar Holmgren, chefredaktör, Dagens Medicin

Per Gunnar Holmgren, chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev