Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nordiska länder skärper <BR>kontrollen av läkare

Publicerad: 22 juni 2010, 11:05

Ministrar från de nordiska länderna har enats om ett ökat informationsutbyte för att stoppa läkare och sjuksköterskor som betraktas som olämpliga.


Överenskommelsen kommer en knapp månad efter avslöjandet om att en skandalomsusad läkare som begått minst 29 allvarliga fel i Norge fått fast anställning på Hudiksvalls sjukhus. Svenska myndigheter informerades när läkaren var i blåsväder i Norge, men uppgifterna sparades aldrig i något register eftersom det bedömdes strida mot regelverket.

Händelsen fick socialminister Göran Hägglund (KD) att flagga för en lagändring.

Nu har hälsoministrarna från de nordiska länderna enats om att samarbeta och löpande skicka uppgifter till varandra för att sätta stopp för olämpliga läkare. Överenskommelsen gäller även sjuksköterskor och övrig legitimerad vårdpersonal. Exakt hur informationsutbytet ska organiseras är oklart, men tanken är att det ska vara i gång innan året är slut.

– Vi är mycket nöjda med denna ökade ömsesidiga öppenhet som ökar patientsäkerheten när man blir behandlad av en läkare från ett annat nordiskt land, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Skandalläkaren i Hudiksvall omplaceras under utredning

Lagen kan skrivas om efter rekrytering av skandalläkare

Skandalläkare från Norge jobbar på Hudiksvalls sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev