Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nordiska rådet: Osteopater borde få legitimation

Publicerad: 30 januari 2020, 12:35

Osteopat borde vara ett legitimationsyrke. Det anser Nordiska rådet.
– Det handlar om att ta bort gränshinder, säger Kjell-Arne Ottosson (KD), ledamot i den svenska delegationen.

Ämnen i artikeln:

Lena Hallengren

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Flera riksdagsledamöter har lyft frågan om legitimation för fler vårdrelaterade yrken. Ulrika Heindorff (M) vill att cytodiagnostiker ska få legitimation för att öka patientsäkerheten och Nordiska rådet vill ge osteopater legitimation, eftersom det redan är så i bland annat Island, Finland och Danmark.

När Nordiska rådet möttes i Stockholm i höstas togs ett enhälligt beslut att rekommendera regeringarna i Sverige och Norge att reglera yrket med legitimation. Enligt Kjell-Arne Ottosson, ordförande i utskottet för kunskap och kultur i Norden som berett frågan, skulle legitimation underlätta för rörlighet på arbetsmarknaden i de nordiska länderna. Osteopatyrket finns med i Kjell Asplunds utredning av komplementär och alternativ medicin och vård, men att utreda legitimationsfrågor ingick inte i direktiven.

Regeringen har via socialminister Lena Hallengren (S) sagt att frågan bereds och att regeringen ska svara Nordiska rådets ministerråd under februari.

När det gäller yrkeslegitimation för cytodiagnostiker är svaret från ministern nej, med motiveringen att de flesta cytodiagnostiker redan har en yrkesexamen som biomedicinska analytiker och sedan en påbyggnadsutbildning. Därmed har de redan en legitimation och dubbla legitimationer ska undvikas.

Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska organ och bildades 1952. Rådet har 87 valda medlemmar från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt från Färöarna, Grönland och Åland.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev