Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nordström ny ordförande för Sfam

Publicerad: 22 mars 2012, 13:02

SFAM-KONGRESSEN. Karin Träff Nordström, verksamhetschef för två vårdcentraler i Eslöv, har valts till ny ordförande för Svensk förening för allmänmedicin.


Grattis, hur känns det?

– Jätteroligt! För jag drivs av en oerhörd passion för att försöka påverka och detta ger mig en plattform att göra det på nationell nivå, och försöka ändra det jag tycker är tokigt. I den här rollen kan jag skicka ett mail till socialministern!

Vad är viktigast att ta tag i?

– Framförallt måste vi motverka avprofessionaliseringen av kåren. Det är väldigt mycket tjänstemän och politiker som säger att vi ska registrera, registrera, registrera - medan vår uppfattning är att det är patienterna som ska sätta agendan för konsultationen och att vi ska ha en dialog med dem. Men om vi ska fråga alla om levnadsvanor till exempel, går halva konsultationen innan man kommit till det som patienten vill. I bästa fall tar det bara tid, i värsta fall orsakar vi skada. Vi måste motverka detta och få lov att vara doktorer.

Du uppmanade dina kollegor att engagera sig, vad är det som driver dig?

– Min vändpunkt kom 1995 när jag satt och suckade över något politiskt beslut - och det slog mig att jag har ingen rätt att sucka om jag inte försöker göra något! Det ledde till att jag engagerade mig i Miljöpartiet, och på den vägen är det. Men det krävs att man lär sig systemet - vem fattar besluten, var sitter makten, den formella och den informella. Då kan man påverka mer än man tror.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev