Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norge allt mer populärt bland sjuksköterskor

Publicerad: 29 augusti 2007, 08:36

Norge allt mer populärt bland sjuksköterskor

Allt fler svenska sjuksköterskor vill jobba i Norge. Förra året ansökte över 1 400 sjuksköterskor om norsk legitimation och i år ser siffran ut att bli den högsta någonsin.


Att arbeta i Norge har länge varit populärt bland svenska läkare och sjuksköterskor som vill tjäna lite extra. Nu är intresset bland sjuksköterskorna större än någonsin.

Sjukvårdspersonal som vill arbeta i Norge måste ansöka om legitimation hos Statens autorisajonskontor for helsepersonell, SAFH. Förra året legitimerades 1 431 svenska sjuksköterskor, vilket är i nivå med det tidigare rekord­året 1996. I år ser siffran ut att bli ännu högre – i mitten av augusti var den 1 012.

Lönen en avgörande faktor
Arttu Malkki, intensivvårdssjuksköterska från Östersund, är en av dem som tagit steget och börjat jobba på andra sidan gränsen. Lönen var en av de avgörande faktorerna, konstaterar han.

– Som IVA-sköterska i Öster­sund tjänar man runt 25 000 kronor i månaden. Nu i augusti har jag jobbat tre veckor i Norge och får ut 33 000 kronor efter skatt, så det är ju stor skillnad. Man har mycket bättre övertidsersättning i Norge.

Arttu Malkki har gått via ett bemanningsföretag och uppskattar också möjligheten att styra sin tid.

– Drömmodellen är att jobba två veckor och vara ledig två veckor och Norge ger många sådana möjligheter.

Totalt är 11 826 sjuksköterskor och 5 308 läkare från Sverige legitimerade för att arbeta i Norge. Hur många av dem som faktiskt gör det i dagsläget är svårt att säga – den som en gång blivit godkänd behåller sitt tillstånd till 75 års ålder.

Ser inga nackdelar
Enligt en rapport från de nordiska läkarförbunden var 552 svenska läkare verksamma i Norge vid årsskiftet 2005/2006. År 2000 var siffran 700. Läkarförbundet konstaterar att utflyttningen från slutet av 1990-talet tycks ha avstannat, vilket styrks av att bara 279 svenska läkare auktoriserades för att arbeta i Norge förra året, mot toppnoteringen 813 under 1998.

Att trenden bland sjuksköterskorna går åt andra hållet har med lönen att göra, menar Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

– Många fler pratar om det här alternativet i dag än för två år sedan. Tidigare handlade det mycket om att man kunde jobba mer om man åkte till Norge, men nu handlar det väldigt mycket om lönen. De senaste åren har vi tappat lönemässigt jämfört med Norge.

Liksom Arttu Malkki är det ofta specialistutbildade sjuksköterskor som söker sig utomlands, förklarar Anna-Karin Eklund.

– Det är ett av de stora problemen vi har i Sverige, att det inte lönar sig att skaffa sig mer kunskap, eftersom det är väldigt små löneskillnader mellan den som är grundutbildad och den som är specialistutbildad.

Arttu Malkki planerar att fortsätta arbeta i Norge under hösten och ser egentligen inga nackdelar med att jobba i grannlandet.

– Jag trivs och har fått ett bra mottagande. Svenska sjuksköterskor har ett bra rykte. Man är lite mer självständig när man jobbar som sjuksköterska i Sverige, det är inte lika mycket dubbel­kollar, men annars är det ju ganska liknande system.

Men på längre sikt räknar han ändå med att jobba i Sverige igen.

– Om jag inte får något superjobb på en oljeplattform eller så, de är extremt välbetalda.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev