Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norrbotten drog tillbaka beviljad semester

Publicerad: 5 augusti 2020, 11:15

( Arkivbild) I nuläget gäller tvisteförhandlingen endast en av Vårdförbundets medlemmar. Men fackförbundet tror att det kommer att bli fler förhandlingar under hösten.

Foto: Pär Bäckström/Bildnyrån

Region Norrbotten bröt mot semester- och avtalslagen när den i april drog in beviljad semester. Det menar Vårdförbundet som nu begär lokal tvisteförhandling.
– De drog in semestern för ett hundratal medlemmar utan att förhandla, säger Elisabeth Lindblad, vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.


Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenVårdförbundet

Det var i april som Region Norrbotten beslutade att dra tillbaka redan beviljad påsksemester för sjuksköterskor vid regionens sjukhus. Detta gjordes utan förhandling, och att regionen först uttömt andra alternativ – som att ta in vikarier. Det menar Vårdförbundet som nu begär lokal tvisteförhandling för brott mot semesterlagen och avtalslagen.

– När vi fick hit covid-19 i april gick det väldigt snabbt. Och arbetsgivaren beslutade då att dra in all beviljad semester under april. Arbetsgivaren har rätt att avbryta en påbörjad semester, men en icke påbörjad semester ska alltid förhandlas, och det gjordes inte, säger Elisabeth Lindblad och fortsätter:

– Arbetsgivaren försökte inte heller lösa semestern med att ta in vikarier. Många av våra medlemmar lägger sin semester i april så det var en stor besvikelse för dem att arbetsgivaren bara drog in den rakt av, säger hon.

I nuläget gäller tvisteförhandlingen endast en av Vårdförbundets medlemmar. Men Elisabeth Lindblad tror att det kommer att bli fler förhandlingar under hösten.

– Jo, eftersom de som fick sin semester indragen inte heller ersattes för detta, säger hon.

Karin Larsson är hr-direktör vid Region Norrbotten. Hon säger att beslutet om de indragna semestrarna togs när läget var som mest akut, men att det skulle ha förts en dialog med facket om det på varje enskild ort.

– Det bedömdes vara en situation där vi behövde handla väldigt snabbt utifrån att vissa redan var på väg att gå på semester. Men jag tror att det har hanterats olika på olika orter, och man har absolut haft diskussioner med de fackliga, säger hon.

Enligt Karin Larsson togs beslutet också efter att man uttömt andra alternativ.

– Vi bedömde att vi hade gjort det vi kunde för att få tag på annan personal. Vi jobbade tillsammans med andra företag där hade vi pågående diskussioner och försökte få in personal utifrån, säger hon och fortsätter:

– Men eftersom det inte gick i den takt som behövdes för att vi skulle kunna rusta upp valde vi att dra tillbaka semestrarna, säger hon.

Till skillnad mot många andra regioner i Sverige har vårdpersonalen i Region Norrbotten fått ut fyra veckors sammanhållen sommarsemester. Men även där menar Elisabeth Lindblad att arbetsgivaren slirade på lagen.

– Våra medlemmar fick sin semester beviljad en, två veckor innan den påbörjades. Enligt lag ska arbetsgivaren lämna besked om semester två månader innan. Eftersom vi hade ett extraordinärt läge kom vi i förhandlingar överens om att de skulle lämna besked en månad innan, men det höll de inte, säger hon.

Karin Larsson säger att fördröjningen berodde på det osäkra läget.

– Vår ambition var att alla skulle få sin sammanhållna semester, och den återhämtning de så väl behövde. Vi jobbade hårt för det, och det var därför det drog ut på tiden. Med tanke på hur det ser ut i många andra regioner är jag väldigt nöjd med att vi fick ihop det, säger hon.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev