Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norrbotten inför incheckning via mobilen

Publicerad: 19 mars 2019, 14:48

Mobil incheckning blir verklighet i Region Norrbotten.

Från och med i år kommer patienter i Region Norrbotten kunna välja bort kön vid receptionen för att i stället anmäla sig via mobilen. Kiruna sjukhus är först med införandet, som sker pö om pö.


Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenRegion SkåneDigital vård

Tanken från regionens håll är att kortare köer i receptionen ska frigöra tid för den vårdutbildade personal som i nuläget också bemannar mottagningskassorna. Regionen följer därmed Region Skånes exempel, som redan erbjuder incheckning med hjälp av mobilen.

– Vårdpersonalen ska jobba med vårdarbete och den administrativa personalen med administrativa uppgifter, säger projektledaren Lisette Sällström, i ett pressmeddelande.

Upplägget innebär att patienten tre dagar i förväg får ett sms om det inbokade besöket, samt en påminnelse samma dag som besöket. Tidigast 30 minuter innan går det att checka in via antingen en smartphone eller en läsplatta. För att styrka sin identitet måste applikationen mobilt bank-id användas.

Regionen öppnar också upp för möjligheten att betala mobilt för vårdbesöket via samma system, med betalkort eller faktura. Nu i mars börjar Kiruna sjukhus med tillhörande hälsocentraler att tillämpa systemet. Innan årets slut är planen att även Gällivare, Kalix, Piteå och Sunderby sjukhus med tillhörande hälsocentraler ska ha satt igång.

– Målet för 2019 är att få var tredje besökare på varje ställe att använda sig av tjänsten. Efter två år hoppas vi att minst varannan patient vill checka in och betala mobilt, säger Lisette Sällström.

För den som inte vill eller kan ta till sig den tekniska nymodigheten går det fortsatt att registrera sig via mottagningarnas receptioner.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev