Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norrbotten stänger tryckkammare

Publicerad: 2 januari 2015, 13:06

Sunderby sjukhus i Luleå.

Foto: Anders Alm.

Efter att tryckkammaren i Luleå har stått mer eller mindre oanvänd i tio år planerar landstinget nu att skruva isär och sälja den.


Tryckkammaren är från 1970-talet och kommer ursprungligen från Boden. När Sunderby sjukhus i Luleå slog upp portarna flyttades den dit, renoverades och har sedan dess i princip aldrig används. Enligt Norrbottens läns landsting finns det i dag ingen läkare eller sjuksköterska som vet hur den används, skriver lokaltidningen Norrländska Socialdemokraten.

Så nu har landstinget beslutat att avveckla verksamheten.

– Den tid och de resurser det skulle kosta för att utbilda folk för det här kan användas på ett betydligt bättre sätt. I praktiken är den inte använd på tio år och det har inte varit någon stor efterfrågan på den. Ursprungstanken var att använda den vid dykarsjuka. Sedan har det tillkommit forskning och utredning om att den kan användas för att läka sår. Inget av de skälen till att ha kvar en tryckkammare är längre aktuella, säger landstingsdirektör Mats Brännström till tidningen.

Nu har Landstingsfastigheter fått i uppdrag att plocka isär tryckkammaren och undersöka om det finns möjlighet att sälja delarna. I lokalen i Luleå där den står finns det planer på att i stället öppna ett kliniskt träningscentrum, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev