söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norrlandstingen krävs på miljonböter

Publicerad: 5 december 2018, 13:39

Konkurrensverket begär drygt 17 miljoner av landstingen i Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten för felaktiga upphandlingar av hyrläkare.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenVästerbottens läns landstingRegion VästernorrlandRegion Norrbotten

Av hänsyn till vårdbehovet så har landstingen under 2017, trots avsaknad av avtal, köpt specialistläkartjänster av bemanningsföretag i så kallade ”direkta upphandlingar” av ett sammanlagt värde av 788 miljoner kronor.

Konkurrensverket menar nu att inköpen inte uppfyller kriterierna för direktupphandling, och därmed strider mot lagen om offentlig upphandling. Myndigheten kräver därför att landstingen betalar böter och har lämnat över ärendena till förvaltningsrätterna i Luleå, Härnösand och Umeå. Myndigheten yrkar på 3,5 miljoner från Region Jämtland Härjedalen, 4 miljoner från Region Norrbotten, 5,5 miljoner från Region Västernorrland och 4,2 miljoner från Västerbottens Läns landsting.

Tanken var att landstingen i juni förra året skulle ha en gemensam upphandling av ramavtal för specialistläkare på plats, men upphandlingen har skjutits på framtiden efter sen annonsering och en överklagan från fem bemanningsföretag.

Tommy Svenssson på Västerbottens Läns landsting är den person som har ansvar för direktupphandlingarna som landstingen gjort sig skyldiga till.

– Det är en överträdelse utan tvekan eftersom vi gjort otillåtna direktupphandlingar under en lång tid. Däremot går vi under hälsosjukvårdslagen och för att upprätthålla en god vård så har vi tvingats att göra de här otillåtna upphandlingarna, säger han till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Relaterat material

Försenat avtal för hyrläkare ökar kostnader

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev