Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norrman kan avgöra dråpmål

Publicerad: 13 september 2010, 14:29

Det blir en norrman som ska avgöra om de rättsmedicinska analyserna är korrekta i målet mot den dråpanklagade läkaren.


I dag, måndag, meddelade Socialstyrelsens rättsliga råd att det har utsett Jørg Mørland, professor i klinisk farmakologi vid det norska Folkhelseinstituttet, som sakkunnig i fallet med den dråpanklagade läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Läkaren står åtalad för att ha dödat en liten nyfödd flicka med sömnmedlet tiopental.

Det var chefsåklagare Peter Claeson som i våras beslutade att han ville ha ett yttrande om de rättskemiska och rättsmedicinska slutsatserna som tidigare har redovisats i målet mot läkaren och som visade att flickan dog av en extremt hög dos tiopental.

Men det rättsliga rådet stötte snart på patrull, eftersom Socialstyrelsens egna experter redan hade utnyttjats i samma mål. Robert Grundin, rådets föredragande i rättsmedicin, fick därför söka sig utomlands för att hitta en oberoende expert.

I dag, på måndagseftermiddagen, meddelade myndigheten att det alltså blir Jørg Mørland som ska granska analyserna. Dessa har utförts vid Rättsmedicinalverket och blev genast hårt kritiserade, bland annat av läkarens advokat Björn Hurtig.

Dagens Medicin har sökt Jørg Mørland utan resultat.

Relaterat material

Ingen dråprättegång i sikte

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev