Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norsk modell förordades

Publicerad: 17 maj 2013, 10:24

Foto: Cecilia Träff. Gösta Eliasson, Sfams fortbildningsråd, vid kongressen.

Den norska modellen med recertifiering av allmänläkare framhölls av Gösta Eliasson, Sfams fortbildningsråd, som en modell för Sverige att inspireras av.


I Norge finns ett system där specialister i allmänmedicin får recertifiera sig med jämna mellanrum. Under ett seminarium om fortbildning framhöll Gösta Eliasson att det är en modell att snegla på även för Sverige.

– I Norge kan man arbeta också utan att recertifiera sig, men det innebär lägre lön, berättade han.

Om läkarna recertifierar sig får vårdcentralerna högre ersättning och lönen för läkarna blir cirka 200 000 kronor högre för ett år om de certifierats. Det innebär att de ska ha samlat ihop 300 fortbildningspoäng som finns definierade.

De fördelar Gösta Eliasson ser i den norska modellen är framför allt att läkarna själva tar större ansvar för sin fortbildning och att en stor del av fokus ligger på kontakter med kollegor.

– I Norge är fortbildning inte bara att åka på kurs, det kan också vara att ha utbyte med andra läkare eller att handleda kollegor.

I de krav som ställs för att bli recertifiererad finns bland annat sociala moment med utbyte med andra läkare och att ha diskussionsgrupper med kollegor kan också ge poäng.

I Norge är organisationen av primärvården väldigt skild från den svenska, men Anders W Jonsson (C), ordförande i socialutskottet, som också var på plats under seminariet säger till Dagens Medicin att han anser att recertifiering även kan bli aktuellt i Sverige.

– Vi går mot mer produktion i sjukvården och då finns det en risk att fortbildning får stryka på foten. Den norska modellen är intressant och jag är inte främmande för att vi i Sverige skapar en liknande modell.

Relaterat material

Experter rök ihop om statiner

Sfam-dag inleddes med skådespel

Fortbildning ska ge Sfam råd att sänka avgift

Allmänläkaremöte med fokus på etik

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev