Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norska sjukhus lånar till löner

Publicerad: 19 februari 2008, 11:33

De norska sjukhusen måste låna pengar för att klara löpande kostnader som löner och pensionsutbetalningar. På fem år har sjukhusens totala skuld vuxit från 18 till 40 miljarder norska kronor.


- De långsiktiga lånen ska i princip inte vara ett problem. Dem ska vi klara av att betala inom de ekonomiska ramar vi har. Det som är problematiskt är att vi har hamnat i en situation där vi finansierar underskottet med driftskrediter, det är bekymmersamt, säger administrative direktören Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst, en av sjukvårdsregionerna, till tidningen Aftenposten.

6 miljarder av den totala skulden på 40 miljarder kronor är så kallade driftskrediter, lån till löpande kostnader.

10 miljarder kronor har sjukhusen lånat av hälso- och omsorgsdepartementet. Skulden till staten har blivit mer än tio gånger större mellan 2002 till 2006.

Sjukhusen måste hålla de ramar som stortinget, den norska riksdagen, beslutar om, säger hälso- och omsorgsminister Sylvia Brustad till tidningen.

– Det handlar om demokrati. Det handlar om att det är stortinget som bestämmer. Om andra sektorer gjort såsom sjukhusen tyvärr har gjort, så går det inte ihop.

Ökade pensionskostnader är en förklaring till problemen, skriver Aftenposten. Sylvia Brustad säger också till tidningen att sjukhusen har fler anställda än de har råd med.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev