Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Norska sjuksköterskor i strejk

Publicerad: 26 maj 2008, 12:30

Norska sjuksköterskor i strejk

Ett mindre antal kommunanställda norska sjuksköterskor gick i fredags ut i strejk. Nu på fredag utökas strejken om parterna inte kommer överens.


Det är den fackliga organisationen Unio, där det norska sjuksköterskefacket Norsk sykepleierforbund ingår, som sedan i fredags strejkar.

Totalt strejkar runt 3 300 kommunalt anställda i Oslo, Bergen, Bærum, Tromsø, och Karmøy, men endast en liten del av de strejkande är sjuksköterskor och det är strejken bland lärare och förskolepersonal som fått mest uppmärksamhet i Norge.

Unio har meddelat att strejken kommer att trappas upp snabbt om parterna inte kommer överens. På fredag kan ytterligare 4 850 personer gå ut i strejk. Dels utökas då strejken i Oslo, dels berörs också kommunerna Trondheim, Stavanger, Oppegård och Tønsberg.

I Stavanger kommer då flera hundra kommunalt anställda sjuksköterskor att strejka, rapporterar Aftenbladet.

– Vi strejkar för att vi har fått minst av alla yrkesgrupper i löneuppgörelsen. Ramen i kommunuppgörelsen ligger på 6,3 procent. Sjuksköterskorna fick bara 3,2 procent, säger Nina Horpestad, länsordförande för Norsk sykepleierforbund, till tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev