Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nova­kliniken ska arbeta smartare

Publicerad: 6 februari 2013, 09:24

Novakliniken i Skåne har vuxit från en till tio hälsocentraler. Senast var det enheten i Rydsgård som tog initiativ till att sälja till Novakliniken och vd Pål Svensson.


– Rydsgårds delägare, som tillhörde Praktikertjänst, var tveksamma till att gå in i Region Skånes hälsoval och vände sig till mig, berättar Pål Svensson, som även äger företagsgruppen.

Första hälsocentralen startade han i Ystad 1990 och i och med hälsovalet har primärvårdsdelen expanderat kraftigt. Till moder­bolaget Novagruppen i Ystad hör även företagshälsovård och tandvård. Pål Svensson, som är läkare, har oftast inte aktivt letat efter nya vårdcentraler. Men samtidigt tycker han att det är roligt att vara entreprenör.

– I det ingår att växa, vara kreativ och testa sina gränser, säger han.

Lönsamheten för de privata hälso­centralerna bedömer han också vara bra, även om det inte är lätt att veta hur kostnadsbilden blir.

– Vi har avtal med regionen om hur mycket vi betalar för läkemedel, labb och röntgen. Det är svårt att veta hur mycket läkarna kommer att utnyttja de tjänsterna, det är så individuellt, säger han.

Förmågan att rekrytera och behålla läkare har också stor betydelse. Pål Svensson hoppar själv in när det är brist på läkare, för tillfället oftast i Ystad och Köpingebro.

De närmaste två åren har Pål Svensson inga planer på att starta nya vårdcentraler. Det handlar mer om att se om sitt hus och arbeta smartare.

– Region Skåne ändrar sina regler och då måste man kunna anpassa sig, säger han.

Relaterat material

Lokala kedjor ritar om vårdkartan

Hög tid för landstingen att visa vilka val som finns

Landsting kritiseras för stöd

Vd:n för Backa Läkarhus ser primärvården med nya ögon

Sensia vill göra hälsa till en helhet

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News