Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

NPÖ läggs ned - ersätts med nytt system

Publicerad: 27 maj 2014, 12:41

Det hårt kritiserade systemet Nationell patientöversikt, NPÖ, läggs ned. I alla fall i sin nuvarande form. Det bekräftar Johan Assarsson, vd för Inera.


I september nästa år går licensen ut för den amerikanska plattform som it-systemet ligger på. Huvudspåret har tidigare varit att göra en ny upphandling av plattform, men någon gång efter årsskiftet bytte Inera spår, enligt Johan Assarsson.

– NPÖ stänger inte från en dag till en annan men vi funderar på en portallösning där flera system kan integreras, säger han.

Han avser då den nationella ordinationsbasen Nod, Pascals dosordinationsverktyg, journal på nätet och en nationell patientöversikt.

Men avtalet för NPÖ går ut om ett drygt år och ett nytt helintegrerat system kan inte utvecklas till dess. Upphör tjänsten en period eller hur ska ni undvika att hamna i en ny dålig lösning?

– Det finns ännu inget beslut i Ineras styrelse men Vårdsverige verkar inte vara totalt beroende av NPÖ. Nu gäller det att göra rätt och inte bara traska vidare, säger Johan Assarsson.

Kan tjänsten alltså upphöra helt?

– Njae, det vore olyckligt, vi får försöka hitta en lösning, man kan överväga att eventuellt förlänga avtalet en tid eller något.

Johan Assarsson har tidigare talat om omtag vad gäller både NPÖ och Pascal, men inte låtit förstå att planerna varit så genomgripande.

– Men det är många projekt som är berörda och allt måste göras i en takt som landstingen och kommunerna känner sig trygga med och i nära diskussion med dem.

Det han ser framför sig är samma lösning som för journal på nätet med en ingång för patienter och en ingång för vården.

– Tänket är detsamma som för journal på nätet, att man ska ha tillgång till tjänsterna i realtid. Det jag hör är att vårdpersonalen inte litar på att det är den senaste informationen som finns i NPÖ eller läkemedelslistan och därför inte använder tjänsterna.

Annars är det Vårdguiden 1177 som är förebilden.

– Det är en invånartjänst som det är drag i och jag skulle vilja ha en vårdtjänst som upplevs som lika bra, säger Johan Assarsson.

Johan Assarsson förordnande som tillförordnad vd går ut sista juli. Vem som då tar över är ännu inte officiellt.

Relaterat material

Ineras vd: ”Vi har följt regelboken”

Uppstarten av NPÖ försenas

”Jag vet inte vad felet är”

NPÖ har stängts ner

Trög start för NPÖ-användningen

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev