Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

NSAID bra mot cancer men inte för hjärtat

Publicerad: 7 oktober 2005, 08:32

Observera att denna studie har visat sig bygga på forskningsfusk och ska betraktas som osann. För en tid går dock Dagens Medicins ursprungliga referat av studien att läsa


här.

Vanliga antiinflammatoriska NSAID-läkemedel kan halvera risken för cancer i munhålan hos rökare, enligt en studie i Lancet. Samtidigt ökar risken att dö i hjärtsjukdom.   Bakom studien står forskare från bland annat Rikshospitalet i Oslo i Norge. De har analyserat data ur en stor hälsostudie där information om över 120 000 norrmän samlades in under åren 1975 till 1995.

Forskarna fokuserade sin studie på 454 personer med muncancer och 454 matchade kontrollpersoner utan cancer i munhålan. Alla var eller hade varit storrökare.

Särskilt intresserades sig forskarna för studiedeltagarnas användning av traditionella NSAID-läkemedel som naproxen, acetylsalicylsyra och ibuprofen. Det visade sig att de som hade använt sådana läkemedel i minst sex månader hade 53 procent lägre risk för muncancer. 88 procent av personerna hade använt läkemedlen i minst fem år.

Ett fynd som förvånader forskarna var att den minskade förekomsten av muncancer inte ledde till minskad dödlighet totalt sett i gruppen som var långtidsanvändare av NSAID-läkemedel. Ytterligare analyser visade att detta berodde på en dubblerad risk för död i hjärt-kärlsjukdom bland dem som åt NSAID-läkemedel. Acetylsalicylsyra påverkade dock inte risken.

Ökade risker för hjärtsjukdom har uppmärksammats när det gäller nyare NSAID-preparat, så kallade specifika cox 2-hämmare, som Vioxx och Celebra. Nyligen utfärdade dock den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA en så kallad black box-varning för alla NSAID-läkemedel - utom acetylsalicylsyra - om att läkemedlen kan öka hjärtrisken.

Forskarna menar att deras studie stödjer FDA-varningen. De påpekar dock att studien har brister. Alla deltagarna fick sina smärtmediciner förskrivna av läkare, vilket kan betyda att doserna var högre än i de läkemedel som säljs receptfritt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev