Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Nu är det upp till bevis”

Publicerad: 28 mars 2012, 13:11

Vårdförbundet välkomnar beskedet att Capio fortsätter driva S:t Görans sjukhus, men vill se lönesatsningar och undrar hur det är tänkt att besparingarna ska gå till.


I dag, onsdag, hölls ett informationsmöte mellan sjukhuset och de anställda på S:t Görans i Stockholm. Tom Benkow, Vårdförbundets centralrepresentant och huvudskyddsombud på sjukhuset, har fortfarande en rad frågor han vill ha besvarade från ledningen.

–Vi är glada för att Capio har vunnit upphandlingen, därför att vi vet vad vi har och ledningen på sjukhuset är högst kompetent, säger han till Dagens Medicin.

Om någon vecka ska fackförbunden och sjukhusledningen diskutera framtiden och de konkreta följderna av det nya avtalet. Vårdförbundet vill höra att arbetsgivaren är beredd att öppna plånboken.

– De måste behålla sin kompetenta personal och vara villiga att betala för det. Personalomsättningen har ökat för läkare men särskilt för sjuksköterskorna och det betyder att sjukhuset förlorar massvis av kunskap, säger Tom Benkow.

– S:t Görans vill gärna vara marknadsledande på alla sätt förutom löner. Det tycker inte om att vi säger det, men nu är det upp till bevis.

Verksamheten ska kosta 120 miljoner kronor mindre än i dag enligt upphandlingen och facket vill veta mer om hur de summorna ska uppnås.

– De anser att det ska gå genom att minska vårdskador och komplikationer med ett förbättrat arbete. Där ska man minska utgifterna så mycket att man i realiteten inte behöver spara, säger Tom Benkow.

– En del farhågor har vi. Allt det här bygger på förutsättningar som ställer väldigt stora krav på oss om det ska gå att spara utan att ta pengar från folks löner eller genom försämrade arbetsvillkor.

Relaterat material

Capio blir kvar på St.Görans sjukhus

Lägger ned S:t Göran-röster i protest

Upphandlingen av S:t Göran hålls hemlig

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev