Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu är sommarens pussel lagt

Publicerad: 20 juni 2013, 05:30

Foto: Photos.com

Apoteksföretagen har lagt sommarens pussel. Flera anser att det har gått bättre i år än tidigare år.


Färre apotek som måste stängas i semestertider och fler öppettimmar. Det uppger flera apotekskedjor att deras HR-avdelning har knåpat ihop. Om fler anställda får fyra veckors semester låter de dock vara osagt.

– Vi har lyckats få en bättre planering och fler folk som kan jobba. Det går helt klart åt rätt håll, säger Andreas Rosenlund, informationschef på Kronans Droghandel till Dagens Apotek.

Från Kronans Droghandel kommer farmaceuter som annars jobbar på huvudkontoret att gå ut och arbeta på apotek under sommarveckor. Det samma gör farmaceuter från Apotek Hjärtats huvudkontor.

– Vi stänger inga apotek som inte brukar ha sommarstängt. I Reftele har exempelvis vårdcentralen sommarstängt och då stänger apoteket. På en del ställen har vi fått förlänga den sommarstängda perioden med en eller två veckor på vardera sida om den normala stängningen, säger Charlotte af Klercker, presschef på Apotek Hjärtat.

Apoteket Hjärtat har halverat antalet sommarstängda apotek från 14 2012 till 7 stycken 2013.

Även Apoteket AB och Kronans Droghandel håller sommarstängt på en del apotek i anslutning till stängda vårdcentraler.

– Jag tror att vi kommer att klara sommaren på samma sätt som vi gjorde förra året. Självklart är det problematiskt, för det är tufft att klara schemaläggningen, säger Eva Fernvall, kommunikationschef på Apoteket AB.

Egenföretagarna i Apoteksgruppen verkar också ha löst situationen inför semesterperioden. Samtliga apotek inom gruppen ska hålla öppet under sommarmånaderna, utan några större inskränkningar i öppettider.

Att ge de anställda fyra veckors sammanhängande semester är fortfarande den hårdaste nöten att knäcka.

– Vi ser en tydlig signal om att företagen naturligtvis så långt som möjligt undviker att stänga apotek. Och det finns ju i princip ingen arbetslöshet bland farmaceuter, så det finns ju inga vikarier att ta av, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör i Sveriges Farmaceuter.

– Det är ju bra för kunden. Men våra medlemmar får det svårare på vissa orter att få ihop sina semestrar. Men vi driver för närvarande inga förhandlingar för medlemmar som har totalnekats semester. Alla får semester i någon form, säger Kristina Niemi.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev