Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu är strejken slut

Publicerad: 28 maj 2008, 14:25

Vårdförbundets avtalskongress beslutade på onsdagen att säga ja till medlarnas bud. Även Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har nu sagt ja. Avtalet innebär en central löneökning med 4 procent det första året. Uppdaterad kl 19.05.


- Vi har fått ett avtal som vi kan vara mycket nöjda med, säger Margareta Öhberg, chefsförhandlare på Vårdförbundet till Dagens Medicin sedan förbundets avtalskongress röstat ja till medlarnas bud med röstsiffrorna 150-48.

Det bud som kongressen sagt ja till innebär en löneökning centralt med 4 procent första året, vilket motsvarar 1 000 kronor i månaden på en medellön. Andra året ska löneökningen centralt vara 3 procent och tredje året 2 procent.

Den lägstalön som Vårdförbundet accepterat är 21 100 kronor, och den kommer att gälla från den 1 mars 2009.

Liksom i det tidigare avtalet finns dock ingen individgaranti och procentmässigt är det accepterade avtalet bara 0,5 procent högre än det tidigare, avvisade budet, skriver Vårdfacket.

För att förbättra den lokala löneprocessen ska ett partssammansatt forum tillsättas.

Mats Runsten, vice ordförande i Skåne och kongressombud, förklarar för Vårdfacket varför han sade nej till medlarnas slutbud:

- De möjligheter som många ser lokalt har jag svårt att se för oss i Skåne. Jag tycker att skrivningarna är för vaga och svaga. Läser man avtalet så som arbetsgivaren brukar göra så kan det mycket väl vara så att man kan kringgå det som vi anser vara tvingande.

Mer om vårdkonflikten. Klicka här.

Fick Vårdförbundet ett bra avtal?

Rösta i Dagens Medicins webbfråga! Du hittar den i vänsterspalten på sajten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev