Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu blir 40 timmar måttstock för alla

Publicerad: 13 oktober 2016, 11:46

Senast vid årsskiftet blir 40 timmar per vecka heltidsmåttet för alla som arbetar på apotek.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Orsaken är att de stora kedjorna, med undantag för Apoteksgruppen, under 2015-2016 bytte arbetsgivarorganisation från Almega till Svensk Handel.

Sveriges Farmaceuter skriver dock på sin webbplats att det nya heltidsmåttet inte innebär några större förändringar för anställda på apotek.

De har två valmöjligheter: antingen kan de fortsätta att arbeta 37,5 timmar per vecka med bibehållen lön, eller ska kan de gå upp i arbetstid till 40 timmar per vecka och då få 7 procents högre lön.

– När det gäller till exempel semester, pension, a-kassa, föräldraledighet, övertidsersättning och OB, ser vi inga större förändringar, säger Viktoria Juzovitskaja, förbundsjurist på Sveriges Farmaceuter, till Dagens Apotek.

Det finns dock två skillnader som facket lyfter fram som uppstår för anställda som väljer att behålla sin kortare veckoarbetstid. Då kommer de 2,5 timmararna i skillnad mellan 37,5 och 40 att ersättas som mertid – och inte som övertid – om man jobbar över.

Den andra skillnaden sker vid deltidsarbete. För den som går ner till exempel 25 procent i arbetstid på grund av föräldraledighet så kommer de 25 procenten att baseras på heltidmåttet som alltså är 40 timmar i veckan.

Hur är det med lunchrasten, måste den vara en timme om man arbetar 40 timmar i veckan?

– Lunchrasterna är inte en del av arbetstiden och bör därför inte påverkas av att heltidsmåttet ökar på det här sättet, säger Viktoria Juzovitskaja.

Många farmaceuter har redan i dag 40-timmars vecka. I maj 2009 enades fack och Almega om att ändra heltidsmåttet från 37,5 till 40 timmar vid nyanställningar. De som redan arbetade på apotek hade då rätt att behålla sin veckoarbetstid på 37,5 timmar.

Relaterat material

Oförändrad arbetstid för apoteksanställda i nytt avtal

Farmaciförbundet missnöjda med regel om 40-timmarsvecka

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev