lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu får akutens patienter restaurangpuckar

Publicerad: 17 juli 2020, 05:00

I Norrtälje får akutens patienter numera pipande puckar i stället för könummer. Biträdande enhetschef Pernilla Berggren på bilden.

Foto: Tora Börrefors

På akutmottagningen på Norrtälje sjukhus har systemet med nummerlappar för de väntande patienterna bytts ut mot pipande puckar.

Ämnen i artikeln:

Norrtälje sjukhusAkutsjukvård

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


En liten puck som piper och vibrerar gör att patienterna på akutmottagningen inte längre behöver sitta med ögonen fästa på nummer på väggen. I stället kan de lämna väntrummet och gå ut eller sätta sig i kafeterian i väntan på sin tur. Ett tacksamt system inte minst för barnfamiljer.

– Det primära syftet var att minska trängseln. Men sen har vi fått många fler vinster, säger Andreas Dahlqvist, enhetschef på akutmottagningen.

Det var dels på grund av coronapandemin, men också inför det ökade patienttrycket på akutmottagningen sommartid, som en medarbetare påpekade att det skulle behövas ett öppnare väntrum. Tidigare somrar har väntrummet, trots ett extra rum, varit överfullt.

– Det har varken varit bra för patientsäkerheten eller arbetsmiljön, säger Andreas Dahlqvist.

Så kläcktes idén om att ta efter restaurangernas system, där gästerna får puckar som piper när maten är klar att hämta. Tiden från idé till förverkligande var bara några veckor. Systemet fanns redan på sjukhuset, på bland annat dagkirurgen.

– Det behövdes en lite annan lösning för akuten, för att det skulle fungera även utomhus. Det krävdes några förstärkare. Nu kan man vistas var som helst i sjukhuset eller på gräsmattorna utanför i väntan på triagering eller läkarbedömning, säger Andreas Dahlqvist.

Ett system som uppskattas framför allt av föräldrar, som kan ta med barnen ut eller till kafeterian, och av riskgruppspatienter, som inte behöver trängas med andra patienter. Puckarna, som är så små att man kan ha dem i fickan, går lätt att sprita av efter att de lämnats tillbaka.

Varför tror du att den här enkla lösningen inte har införts på fler ställen, tidigare?
– Det fungerar ju tyvärr inte för alla. Det är ju många som behöver övervakning till exempel, säger Andreas Dahlqvist.

I Norrtälje är akuten och närakuten integrerade, så att patienter med behov av olika vårdnivåer söker vård på samma ställe. För närakutens patienter, med alla lättare sommarskador och barn som övervakas av föräldrar, fungerar puckarna utmärkt. Men även de som hänvisas till akuten har nytta av dem.

– Nu när vi har infört dem har vi sett att det är fler än vi trodde som kan använda dem, säger Andreas Dahlqvist.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev