Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu inleder Datainspektionen tillsyn av 1177

Publicerad: 4 mars 2019, 09:58

Första aktören att inspekteras blir Medhelps underleverantör Voice Integrate Nordic. Fler granskningar kan bli aktuella, meddelar myndigheten.


I tillsynen som nu inleds ska Datainspektionen ta reda på vad det är för slags personuppgifter som behandlats, i vilka it-system och vilka åtgärder som aktörerna har vidtagit för att någon liknande inte ska kunna ske igen.

Två it-säkerhetsspecialister och fyra jurister ingår i gruppen som ska göra inspektionen.

– En viktig del i granskningen är att kartlägga flödet av personuppgifter mellan de olika it-systemen och hur uppgifterna skyddas, säger it-säkerhetsspecialist Magnus Bergström, i ett pressmeddelande.

– Enligt dataskyddsförordningen, GDPR, ska personuppgifter skyddas så att obehöriga inte kan komma åt dem och så att uppgifterna inte kan spridas på obefogade sätt. Både personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbiträden har ett ansvar att vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder. När det gäller känsliga personuppgifter som rör hälsa, är kraven särskilt stränga, säger Suzanne Isberg, ska ska leda granskningen, i pressmeddelandet.

Dagens Medicin skrev tidigare i februari om att Datainspektionen beslutat att inleda tillsyn efter nyheten om de läckta telefonsamtalen till 1177 Vårdguiden, och om myndighetens uttalande om att ansvaret för att skydda patientdata ligger på regionerna, även om de har avtal med andra aktörer.

Relaterat material

Datainspektionen ska granska 1177

Datainspektionen: Ansvaret är regionernas

”Förtroendet är förbrukat”

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev