Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu läggs snabbspåret för utländsk vårdpersonal

Publicerad: 4 december 2015, 12:27

Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Fler introduktionskurser, praktikplatser, mentorer och bättre information ska göra det lättare för utländsk vårdpersonal från tredje land att få svensk legitimation och jobb. Snabbspåret är klart.


Ämnen i artikeln:

Tuleprovet

Antalet läkare och sjuksköterskor, från länder utanför EU, som söker svensk legitimation har ökat kraftigt det senaste året. Men Sverige har inget bra system för att hjälpa dem att få jobb och yrkeslegitimation.

– Det är ryckigt med långa väntetider, tycker arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, (S).

– Vi svenskar brukar säga att ”we have a system”, men här har vi inget bra system. Man ska ha tur för att få in en fot på arbetsmarknaden. Det är helt galet, sade hon då hon talade på rekryteringsmässan ”Tillvarata kompetensen” i Stockholm på fredagen.

Under dagen presenteras det snabbspår för akademiker med sjukvårdsutbildning, som arbetsmarknadens parter kommit överens om.

Spåret innebär bland annat att nyanlända med akademisk sjukvårdsutbildning tidigt ska få information om hur de söker yrkeslegitimation i Sverige. Bland annat ska Migrationsverket och Socialstyrelsen ge bättre och tydligare information om detta på sina hemsidor, så att legitimationsprocessen kan komma igång snabbt.

Arbetsförmedlingen ska se till att de språkkurser i yrkessvenska som finns för vårdpersonal blir bättre. I dag är skillnaderna stora i kursernas kvalitet på olika håll i landet.

Dessutom ska lärosäten starta introduktionskurser inför det så kallade Tule-provet, som läkare från tredje land måste göra inför legitimationen.

Från arbetsgivarhåll arbetar Vårdföretagarna, Sveriges Kommuner och Landsting och Apoteksföreningen för att deras medlemmar lättare ska få till stånd praktikplatser. Samarbetet med Arbetsförmedlingen ska bli tätare så att rätt person kan matchas med en arbetsgivare.

Läkarförbundet erbjuder kollegialt mentorskap och förmedlar handledare till läkare som behöver praktik.

– Redan nu har vi kontaktpersoner som kan hjälpa till. Men vi kommer att utveckla detta successivt, säger Ove Andersson, andre vice ordförande i Läkarförbundet.

När alla de nya insatserna ska vara sjösatta är oklart men till hösten hoppas Arbetsförmedlingen att de nya kompletteringskurserna ska finnas på plats på olika universitet och högskolor.

Samtidigt arbetar Socialstyrelsen för att göra kunskapsprovet tillgängligare. I dag kan detta bara genomföras två gånger om året på två platser.

Framgent ska provet ges på fler orter och vid fler tillfällen. Kanske kommer det även att finnas på engelska.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Tuleprovet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev