Nyheter
Nu ska Gävles vårdpersonal drogtestas
Publicerad: 10 augusti 2017, 08:10
Foto: Thinkstock
Personalen i Region Gävleborgs ska börja drogtestas med urinprov.
Drogtestningen påbörjas efter årsskiftet, från början med slumpvisa prover. Därefter sker en ökning så att inom ett år ska var fjärde anställd testas årligen.
Regionen anser att testningen är ett led i arbetet mot alkohol och droger. Genom en nolltolerans vill regionen öka patientsäkerheten, förbättra arbetsmiljön och förebygga ohälsa.
Karin Rystedt, hr-direktör i Region Gävleborg, säger till Läkartidningen att forskning visar att mellan tio och femton procent av befolkningen har ett riskbruk. Det finns inga skäl att anta att den egna personalen utgör något undantag, anser hon.
– Det tar lång tid innan beroendet blir synligt, därför kan slumpmässiga alkohol- och drogtester bidra till att fånga upp medarbetare med riskbruk. Ju tidigare man får hjälp och stöd, desto bättre är prognosen, säger hon till Läkartidningen.
Regionen har förhandlat med 21 fackliga organisationer. Enligt tidningen Vårdfokus är Kommunal, Vårdförbundet och Läkarföreningen oeniga med arbetsgivaren.
– Självklart vill Vårdförbundet verka för att arbetsplatsen blir alkohol- och drogfri och hjälpa medlemmar att få rehabilitering mot missbruk. Men samtidigt anser vi att generella tester kan upplevas som integritetskränkande, säger Anna Bergström, ordförande i Vårdförbundet i Gävleborg, till Vårdfokus.
Vårdförbundet har centralt tagit avstånd till drogtester av personal som är generella. Förbundet hänvisar till regeringsformen, som skyddar mot påtvingande ingrepp från det allmänna.
Regionen anser sig ha rätt och skyldighet att se till att en viss säkerhet finns för både patienter och anställda och anser inte ett urinprov vara integritetskränkande. Proverna ska ske med hjälp av extern företagshälsovård och inga uppgifter sparas.
På sin hemsida anger Gästrike-Hälsinge Läkareförening, GHLF, ett antal invändningar mot drogtestningen, i form av sekretessproblem, ryktesspridning och störningar i verksamheten.
Relaterat material
SKL ser inget behov av slumpvisa drogtester
Facken skeptiska till drogtester
Företagshälsa: Vårdpersonal borde drogtestas
MARTIN WALLSTRÖM