måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu ska gymnasieskolor undervisa på distans

Publicerad: 17 mars 2020, 09:08

Foto: GettyImages

Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att flytta undervisningen till distansundervisning. Det uppgav statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

– Det här innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, men studera hemma, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen förbereder också en lag för att senare kunna stänga förskolor och skolor.

– Vi kan i ett senare skede komma att behöva stänga förskolor och skolor, vilket därför förbereds, sa statsministern vid samma presskonferens.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedrivas i skolans lokaler. Det motiveras bland annat med att gymnasieelever och studenter inte är i behov av omsorg.

– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Åtgärderna syftar till att minska smittspridningen.

Om det blir ett läge framöver där grundskolor behöver stängas, måste omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården eller andra samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma.

– Samhället måste fortsätta att fungera, säger utbildningsminister Anna Ekström vid pressträffen.

Regeringen ”blixtbereder” därför en tillfällig lagstiftning för att vara förberedd för en situation där även grundskolor stänger.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar om åtgärder för att högskolestudenters ekonomi inte ska drabbas.

– Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut, säger hon.

Om även distansutbildning skulle ställas in så kommer högskolestudenter att få behålla redan beviljade studiestöd.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev