Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu ska SBU nå ut med sina kunskaper

Publicerad: 22 januari 2015, 10:12

NYTT UPPDRAG. – Jag ser SBU som en bra länk mellan forskning och praktik, säger Olivia Wigzell, ny generaldirektör för myndigheten sedan i november.

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån.

Att göra myndighetens resultat mer tillgängliga och att engagera patienter och brukare i arbetet. Det är två av målen för SBU:s nya generaldirektör Olivia Wigzell.


”Slurp” sa det! Professionen tog detta till sig, och började behandla enligt rapportens slutsatser

Från rummet på fjärde våningen har hon utsikt över Norra Bantorget och LO-borgen. Det känns passande med tanke på Olivia Wigzells tidigare politiska engagemang, hon som redan som femtonåring gick med i SSU. Den nya positionen, som generaldirektör för Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, är dock opolitisk och ett resultat av hennes gedigna kunskaper om den svenska hälso- och sjukvården.

– Jag ser SBU som en bra länk mellan forskning och praktik, säger Olivia Wigzell.

Ett tydligt exempel på praxisändring där myndighetens arbete gjort avtryck är en rapport om antibiotikabehandling vid tandimplantat, där SBU slog fast att standardbehandlingen innebar en överanvändning av antibiotika. Rapporten fick stort genomslag, och nyttjandet av bred­spektrum­antibiotika i det sammanhanget minskade med drygt hälften.

– ”Slurp” sa det! Professionen tog detta till sig, och började behandla enligt rapportens slutsatser, säger Olivia Wigzell.

För 20 år sedan, då som landstingsråd, ledde hon en statlig utredning om huruvida kvinnor och män bemöttes olika i vården. Det gjorde de, visade det sig.

– Vårt betänkande fungerade sedan som lärobok för hur man kan arbeta och blev mycket spritt. I dag ser det betydligt bättre ut, säger hon och fortsätter:

– Jag är supernöjd med det arbetet! Som enskild är det svårt att skapa bestående förändring, men om man är på rätt ställe kan man vara med i flödet och ge en knuff i rätt riktning.

Jämlikhet är fortfarande en drivkraft och nu vill hon lyfta brukarinflytandet. En brittisk undersökning visade att sex av tio läser på via nätet innan de går till doktorn. Efter besöket är det nio av tio som på så vis skaffar kunskap om sin diagnos.

– Patienter och anhöriga är pålästa i dag och trots sin sjukdom har man mycket förmåga. Vi kommer att tillsammans med patienter och brukare göra en prioritering om vad som bör utvärderas, genom att identifiera kunskapsluckor inom för brukare och professionen viktiga områden, säger hon.

Ytterligare ett mål är att göra resultaten från myndighetens utvärderingar mer tillgängliga, något som enligt Olivia Wigzell är grundläggande.

– Arbetet som SBU gör har inget reellt värde om inte resultaten används!

Hon beskriver hur de tjocka gula utvärderingsrapporterna ”kan upplevas lite överväldigande”. Tanken är därför att presentera resultaten på nya sätt, där en del är en vidareutvecklad hemsida. Förra året visades SBU:s sida för 800 000 unika besökare, en 20-procentig ökning jämfört med året innan.

– Målet är att det ska fortsätta uppåt. Vår nya, smartare web byggs upp under året och den kommer att ge möjlighet till mer skräddarsytt informationsmaterial. Ett exempel är olika versioner av en rapport riktad till olika grupper, som anhöriga, sjukvårdspersonal eller politiker, och vi kommer även att jobba mer med filmer, säger hon.

Förra året syntes SBU i drygt åttahundra olika nyhetsinslag, i tv och tryckta medier.
Olivia Wigzell har själv som mål att synas som representant för myndigheten, men poängterar att det då handlar om generella frågor.

– Vi har årligen kontakt med omkring 200 experter och när det gäller att prata om substansen i slutsatserna, är det de som är bäst lämpade, säger hon.

Med hennes långa erfarenhet av arbete med hälso- och sjukvårdsfrågor infinner sig frågan om varför inte hon blev socialminister efter regeringsskiftet.

– Vilken jättekonstig fråga, utbrister hon och säger sedan pedagogiskt:
– De som blir det är partipolitiskt aktiva och det är inte jag.

Sedan 2000 är hon ”avpolitiserad”, något som skedde i samband med att hennes tredje barn föddes. Valet 2002 stod för dörren med väljar­möten under kvällar och helger. Då fick det vara nog.

– Jag hade tio år inom partipolitiken, och det var jätteroliga år, men det var dags att ägna mig åt mitt civila arbete.

En politisk fråga som hon drev var att bevara Plattan vid Sergels torg.

– Jag tyckte att det var viktigt att det fanns offentliga rum, där man inte behövde vara konsument för att få vistas. Den åsikten är jag beredd att försvara än i dag, säger Olivia Wigzell.

Den 18 december fattade Riksdagen beslut om att SBU framåt även ska utvärdera de metoder som används inom socialtjänsten.

– Det är en annan metodik, andra strukturer och andra experter, så det blir att arbeta upp ett helt nytt nätverk. Och ämnena kan röra barn och ungdomar, missbruk eller äldreomsorg, alltså väldigt brett, säger hon och fortsätter:

– Vilken utmaning!

Vid utvärdering av hälso- och sjukvårdens arbete går frågan ofta att bryta ner till hur man ska värdera en viss medicinsk behandling.

– Här kan det i stället bli frågan om att utvärdera vilka komponenter i ett ärende som är betydelse­fulla. I vissa situationer kanske det är viktigare att en person inte blir vräkt, än att hon får ta del av en viss form av samtalsmetodik, exemplifierar Olivia Wigzell.

Hon är även engagerad i hälsorelaterat arbete utanför Sveriges gränser. Inom EU har Sverige drivit frågan om att införa öppna jämförelser, för att kunna identifiera brister och skillnader mellan olika länder. Olivia Wigzell är ordförande för den expertgrupp som utvärderar frågan inom EU.

– Jag ser för mig en stor potential, där denna typ av information kan vara ett stöd för politiska beslut, men också av värde för respektive medlemsland. Det finns redan i dag en massa insamlade data, men utmaningen är att göra dem relevanta för ländernas finans- och hälsoministrar, säger hon.

I februari kommer gruppen till Sverige.

– Det är en krävande process, när representanter från de 28 medlemsstaterna ska skapa något nytt från ax till limpa och värka fram idéer, men det är angeläget för Sverige, säger Oliva Wigzell.

Senast chockade hon de europeiska kollegorna genom att introducera det svenska fenomenet ”grupparbete”.

– De tyckte att det var väldigt fascinerande, säger hon och ler brett.

Kort om Olivia Wigzell

Aktuell: Tillträdde som generaldirektör för SBU den 1 november 2014.
Ålder: 51 år.
Familj: Tre barn – 14, 18 och 21 år – samt maken Niclas Jacobson.
Bor: I villa i Mälarhöjden.
Jobb: Informations­sekreterare åt Mats Hulth (S), politiskt sakkunnig vid UD, landstingsråd ­1994–1998, oppositionsborgarråd 1998–2000. Därefter utredare vid Ansvars­kommittén och enhetschef vid Socialstyrelsen. Från 2008 chef för Social­departementets enhet för folkhälsa och sjukvård.
Utbildning: Kandidat­examen i statsvetenskap och kommunikation.
– Det är inte så imponerande på SBU, där många har forskar­bakgrund …
Fritid: Långpromenader, tennis, bakning och en stor trädgård.
Senaste kulturupplevelse: – Det låter pretentiöst men det var ”Stop.Play.Rewind” på Dansens hus.
Motto: – Jag tror människor om gott och tolkar omvärlden som välvillig.
Det driver mig: – Ny­fiken­het. Och ett stort mått av positivt förhållningssätt.
Styrka: – Bra på helhet och struktur, där jag även har förmåga att se mål och nytta.
Specialintresse: – Jag är road av sällskapsspel, både brädspel och datorspel.

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev