Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu ska sjukhusen stoppa svinnet

Publicerad: 6 mars 2013, 07:00

Sjukvården vet vad den köper in men inte hur det används. På Karolinska och i Skåne tas nu initiativ för att minska svinnet.


– Detta är ingenting som har mätts eller undersökts i någon större omfattning. Men det vore bra att få en konkret bild av hur det verkligen ser ut, så att vi vet mer, säger Jan Svenonius, upphandlingschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Under året genomför sjukhuset en utbildningsinsats för att öka med­vetenheten kring dolda kostnader vid inköp, till exempel svinn. Personalen ska lära sig mer om inköp och avtal för förbrukningsmaterial.

– Framför allt handlar det om att planera inköpen, att försöka hålla ett så smalt sortiment av produkter som möjligt och samla på sig mindre lager. Ibland får vi indikationer på att vissa avdelningar köpt på sig för stora lager av exempelvis sterila produkter, som riskerar att slängas när bäst före-datumet gått ut, säger Jan Svenonius.

Sjukhuset gör årligen inköp av förbrukningsprodukter för 900 miljoner kronor. Hur mycket pengar som skulle kunna sparas genom smartare inköp, distribution och lagerhållning har Jan Svenonius ingen säker siffra på.

– Men en uppskattning är minst 15 miljoner kronor.

Ulf Olofsson, chef för service i Väster­bottens läns landsting, har ingen uppfattning om svinnets omfattning.

– Vi vet vad vi köper in och vad det kostar, men inte vad som händer med materialet sedan, säger han.

För något år sedan upptäckte­ sjukvårdspersonalen att tvätt slängdes i soporna av misstag. En säck kunde innehålla kläder och textilier för uppemot 4 000 kronor.

– Nu har vi fått stopp på detta, säger Ulf Olofsson.

I Region Skåne har inköpsavdelningen reagerat på att sjukhusen gör av med för många operationshandskar. En mätning visade att 5–6 procent kastades innan de använts.

– Om man tappar en steril handske i golvet måste man ju ta ett helt nytt par ur förpackningen och då kastas handskar i onödan, säger Louise Strand, inköpsdirektör.

Regionen letar nu efter nya förpackningslösningar som gör att det går att plocka fram vänster- respektive högerhandskar separat, något som skulle minska svinnet och få ner kostnaden.

– Vi är engagerade i frågan om svinn. Att få ner det ger många positiva effekter, såväl ekonomiska som miljömässiga, säger Louise Strand.

Vad svinnet kostar regionen varje år vet hon inte.

Kontrollen av förbruknings­material ligger som regel långt ute i organisa­tionen och det är många männi­skor inblandade i varuhanteringen.

– Det är jättesvårt att veta vad som stjäls eller försvinner men det finns ingen anledning att misstänka­ att personalen står för något större svinn. Att det skulle vara så är något som förstoras upp, säger ­Stefan ­Folde, utredare på Örebro läns landsting.

Relaterat material

Vill att patienterna ska åka hem i billigare byxor

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev