söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nu tar hon klivet fram ur kulissen

Publicerad: 25 juni 2014, 04:30

Läkarens personliga ansvar är sjukvårdens kärna, enligt Läkarförbundets nya ordförande Heidi Stensmyren. Bilden är från läkarkongressen i våras. Foto: Izabelle Nordfjell

Hon trivs bäst på sjukhus men lockas även av maktens korridorer. Heidi Stensmyren, ny ordförande i Läkarförbundet, vill synas och påverka.


Hon har säkert mer än en sida, men i rollen som ordförande i Läkarförbundet är Heidi Stensmyren den välartikulerade och strukturerade som står främst i ledet.

– Men jag är ingen udda fågel. Precis som många av förbundets medlemmar är jag en småbarnsmamma som ska få ihop jobb och familj. Jag känner i kroppen, och vet, vilka förutsättningar läkare arbetar under, hur man måste förhålla sig till tuffa prioriteringar i vardagen, säger hon när vi hittat en lugn vrå på Danderyds sjukhus, lite utanför Stockholm. Här arbetar hon som specialist i anestesi- och intensivvård, sedan några år.

Familjen flyttade till Stockholm för fem år sedan. De lämnade gården i Bollebygd för ett kedjehus i Stocksund, tio minuters cykelväg från sjukhuset.

Bostadssökandet gick rationellt till.

– Vi ringade in områden som låg nära både sjukhus och tunnelbanestation. För att hitta kvarter med många barn tittade vi efter studsmattor på satellitbilderna på nätet. Utifrån det gjorde vi sökningar på Hemnet, berättar hon.

Redan för fyra år sedan var hon kandidat till ordförandeposten i Läkarförbundet men Marie Wedin vann. Heidi Stensmyren fick vänta i kulissen några år till.

Det är tydligt att hon vill sätta sin egen agenda. Förbundet – och därmed hon själv – ska synas mer i samhällsdebatten.

– Som ordförande kan jag personifiera förbundet, utnyttja min position för att öppna dörrar och nätverka. Vi ska finnas med i fler sammanhang och få tätare och närmare relationer med andra organisationer och myndigheter, säger hon.

Hon är orädd för media och gör sig bra i blå bussa­rong då hon personifierar Läkaren. Lugnt och rättframt har hon i tv-inslag synpunkter på bland annat undersköterskebrist och vårdens it-problem.

Om hon själv får välja lyfter hon upp vikten av läkarens personliga ansvar.

– Den är kärnan i sjukvården. I ljuset av olika ekonomiska styrsystem och med tuffa prioriteringar måste läkarna vara tydliga i sin profession och stå för sina beslut, säger hon.

Frågor om läkares ansvar, moral och etik återkommer även i den diskussion som förs inom förbundet om att återinföra läkareden. Eden avskaffades 1886 men på kongressen fick centralstyrelsen i uppdrag att utreda om den ska införas igen. ”Intressant och spännande”, tycker Heidi Stensmyren.

Att alla patienter, även de inom slutenvården, ska ha en patientansvarig läkare är en annan fråga som engagerar henne.

– Det är jätteviktigt. Vi hoppas få med en skrivning om det i en föreskrift till den nya patientlagen. Patienter ska inte möta fjorton olika läkare, utan att veta vem som är ansvarig för dem.

Arbetsmiljön, läkarnas fortbildning, bristen på utbildningsplatser, och behovet av läkare i ledande positioner är ytterligare några områden där hon vill påverka.

– Man talar om läkarbrist men jag tror att det även handlar om hur sjukvården utnyttjar de läkare vi har. Till dysfunktionella arbetsplatser med dålig arbetsmiljö och små chanser till utveckling är det förstås svårt att rekrytera. Med bättre dialog med arbetsgivarna hoppas jag att förbundet kan bidra till bättre villkor.

Även om Läkarförbundet erbjuder ett vackert ordföranderum på Villagatan 5 i Stockholm, tänker Heidi Stensmyren behålla sitt arbetsrum på Danderyds sjukhus. Och hon ska arbeta där en dag i veckan, säger hon.

– Jag känner mig så hemma på sjukhus.

Fast maktens korridorer och nätverkandet lockar också. Efter intervju och fotografering drar hon snabbt på sig långbyxor och jacka. Hon ska träffa Anders W Jonsson, centerpartistisk ordförande i socialutskottet, om en kvart.

– Vi ska diskutera högspecialiserad vård, säger hon och springer mot tunnelbanan.

Se hela maktlistan i relaterade artiklar i högersidan!

Relaterat material

Han vill flagga för fyra år till

Direktörernas klubb håller dörren stängd

Nya toppnamn finns i sjön

Maktlistan 2014, placering 11–25:

Maktlistan 2014, placering 26–50

Maktlistan 2014, placering 51–100

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev