Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nummer på förpackningen ska stoppa falska läkemedel

Publicerad: 11 december 2008, 09:51

Nummer på förpackningen ska stoppa falska läkemedel

EU-kommissionen vill införa ett nytt märkningssystem för att förhindra spridningen av falska läkemedel. Förslaget välkomnas av den svenska branschorganisationen Lif.


Läkemedelsindustrin har mer än 634 000 anställda och står för över 17 procent av forskningsutgifterna inom EU. Nu vill EU-kommissionen göra det lättare för företagen att få ut sina produkter på marknaden.

– Allt det vi föreslår i dag utgår från patienternas behov och intressen. EU-medborgarna måste ha tillgång till säkra, innovativa och tillgängliga läkemedel, säger Günter Verheugen, EU-kommissionär med ansvar för näringsliv och industripolitik, i ett pressmeddelande.

Ett av EU-kommissionens förslag är att varje läkemedelsförpackning ska förses med ett serienummer. Innan den lämnas ut ska apoteket kontrollera att en förpackning med samma nummer inte lämnats ut någon annanstans. På så sätt vill kommissionen försvåra spridningen av falska läkemedel.

– Det är glädjande att EU-kommissionen tar frågan om förfalskade läkemedel på allvar. Vi kan inte ta risken att få in förfalskade och kanske helt verkningslösa läkemedel på våra vanliga apotek, säger Richard Bergström, vd för den svenska läkemedelsindustrins branschorgansiation Lif, i ett pressmeddelande.

Kommissionen vill även göra det lättare för läkemedelsbolagen att informera patienter i hela Europa om receptbelagda produkter. Dessutom föreslås att systemet för biverkningsbevakning på EU-nivå ska skärpas. Även de förslagen välkomnas av Lif.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev