Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ny akutmetod på prov i Sverige

Publicerad: 27 mars 2006, 11:46

AT-STÄMMAN. En mall för att snabbt och effektivt ta hand om akut sjuka patienter. Det är vad MedicALS handlar om. Den ursprungligen brittiska kursen har just fått fäste i Sverige.


Terence Wardle är en entusiastisk gastroenterolog med ett brinnande intresse för akutsjukvård. Det är i alla fall så denne överläkare från Countess of Chester Hospital i Chester, Storbritannien, beskriver sig själv under sitt föredrag på AT-stämman.

Men Terence Wardle är också upphovsmannen bakom MedicALS, Medicinsk Avancerad Life Support, en arbetsmetod för omhändertagande av akut sjuka människor. I stället för att sitta ner och ta en lång anamnes ska läkaren snabbt fokusera på akutmedicinens ABCDE - Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure.

- Det är ett system som kan rädda liv och som bygger på det enkla, inte vilka maskiner som ska användas utan hur man som läkare ska undersöka patienten. Det är punkter som låter självklara men som ofta förbises, säger Terence Wardle.

Idén till MedicALS fick han redan 1991 i England. Han upptäckte att många läkare hanterade akut sjuka människor fel. De satt ner och pratade och skrev i sina block snarare än att snabbt agera. I en studie dokumenterade han exakt hur stort problemet var.

- Jag gick igenom 1347 dödsfall och såg att 40 procent hade kunnat undvikas med ett korrekt omhändertagande, berättar Terence Wardle.

Stor framgång i England  Resultatet av upptäckten blev MedicALS, en slags mall för läkare att följa. Efter stor framgång i hemlandet är det nu dags för övriga världen - och Sverige är ett av de första försöksländerna.

- I januari 2005 genomförde jag den första svenska pilotkursen. Efter utvärdering och viss anpassning till svenska förhållanden så startar nu kurser i MedicALS i Göteborg om fyra veckor, säger Terence Wardle.

Det är Prehospitalt och katastrofmedicinskt centrum, PKMC, i Västra Götalandsregionen som arrangerar denna tredagarskurs som riktar sig till läkare på alla utbildningsnivåer.

- Såväl nyutexaminerade som erfarna specialistläkare är välkomna, berättar Terence Wardle.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev