Nyheter
Ny app ger tidsvinst och säkrare vård
Publicerad: 11 maj 2018, 14:13
Sjuksköterskan Malin Andersson på infektionsavdelningen vid Södra Älvsborgs sjukhus lägger redan vid sängkanten in patientens värden i journalsystemet via Melior mätvärdesapp. Foto: Tobias Andersson/Bildbyrån
När ronden är klar ligger patientens värden redan i journalsystemet. Nu pågår införandet av en efterlängtad app på sjukhusen i Västra Götaland.
En första pilot på fyra avdelningar i regionen visade att varje avdelning sparade 70 timmar var i månaden med hjälp av appen, berättar Ann-Sofie Ardfelt, avdelningschef för VGR IT vårdsystem.
– Leverantörerna säger att andra sjukhus, exempelvis i Finland, som använder liknande teknik spar det dubbla, men vi utgår från den här siffran till att börja med.
I stället för att vårdpersonal skriver upp värdet för vitalparametrar – det vill säga bland annat blodtryck, puls, vikt och temp – i ett block och senare för in dem i journalsystemet, registreras allt via appen direkt in i journalen.
– Vi har ju som mål att minska dubbeldokumentation. Det här minskar också antalet felregistreringar och ökar patientsäkerheten, säger Ann-Sofie Ardfelt.
Än så länge används Melior-appen i mobiltelefoner utan sim-kort, men olika typer av enheter testas. Några kriterier är att de ska kunna spritas, hållas i en hand, bäras i fickan och klara av att bli tappade utan att gå sönder. Varje avdelning kommer att förses med ett antal mobila enheter.
Malin Andersson är sjuksköterska på infektionsavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus som ingick i den första piloten. Den här dagen har hon varit ”ute i omvårdnaden”, säger hon, och därför haft behov att ha med sig en av enheterna. Annars är det mest undersköterskorna som tar vitalparametrarna.
– Det är väldigt smidigt att använda den vid kontroller, man kan ha med den överallt och behöver inte leta upp en dator. Jag loggar in, väljer patient och när till exempel blodtrycket är registrerat så kommer pulsen upp automatiskt, säger hon.
Det är fantastiskt roligt att vi hittat en bra lösning som gör skillnad i vården. – Ann-Sofie Ardfelt, avdelningschef för VGR IT vårdsystem.
En annan funktion hon uppskattar är att den automatiskt räknar ut så kallade mews-poäng (modified early warning score) som signalerar om patientens värden försämrats.
Under året införs Melior-appen på de flesta sjukhusavdelningar i regionen, 2019 ska alla cirka 250 avdelningar ha den.
Appen är utvecklad av it-avdelningen i samarbete med vårdpersonal och leverantören av Melior, regionens journalsystem.
Parallellt med införandet byggs wifi-systemet ut, men it-stödet funkar även offline. Saknas täckning byter displayen färg.
Vårdens förväntningar på appen är ett helt annat än Ann-Sofie Ardfelt är van vid.
– Ofta när vi rullar ut ett nytt it-stöd eller ska uppgradera något ses det som jobbigt eller störande för verksamheterna, men om det här får jag telefonsamtal från sjukhuspersonal som undrar när appen införs på deras avdelning. Det är fantastiskt roligt att vi hittat en bra lösning som gör skillnad i vården.
Även Region Skåne, som också har Melior, planerar att pilottesta mätvärdesappen. Slår det väl ut införs den i hela regionen. Även för andra vårdinformationssystem i landet finns eller utvecklas it-stöd för direktregistrering in i journalen.