Nyheter
Ny app sorterar patientens vårdbehov
Publicerad: 26 mars 2014, 11:30
När det nya beslutsstödet spreds i hemsjukvården i Örebro län väcktes efterfrågan på en app. Och sagt och gjort – om en månad kommer den.
Beslutsstödet Visam är ett verktyg för sjuksköterskor i hemsjukvården att effektivare bedöma på vilken nivå en patient behöver vård. Behöver patienten skickas med ambulans till akuten, få vård hemma av en distriktsläkare eller kanske bara ta det lugnt hemma.
Beslutsstödet i form av en pappersblankett testades i Askersund och Hallsberg under några månader och togs därefter direkt in i ordinarie verksamhet. De oplanerade återinläggningarna från hemsjukvården halverades, berättade Dagens Medicin i en artikel i nummer 18/13.
– Nu ska hela länet kunna använda modellen, vi har utvärderat ett 30-tal parametrar ur patientens perspektiv och inget talar emot den, säger Fredrik Svensson, utvecklingsledare på Regionförbundet Örebro där Visam-modellen tagits fram.
Och i går kom prototypen till den mobilapp som många efterfrågat. Fredrik Svensson är eld och lågor.
– Den är jättebra. Nu ska vi testa den ett par veckor och göra justeringar om det behövs innan vi gör den offentlig.
I slutet av april räknar han med att den ska kunna användas.
I appen skriver sjuksköterskan in blodtryck, andning och andra vitalparametrar, och så kallade exklusionssymtom som till exempel buk- eller bröstsmärta. Appen visar sedan upp huruvida patienten kan anses behöva åka in till sjukhus eller inte.
Styrkan med beslutsstödet är att den medicinska kontrollen sker strukturerat och sedan följs av en klinisk bedömning, menar Fredrik Svensson. Annars är förloppet ofta det omvända - sjuksköterskan börjar med en klinisk bedömning och kontrollerar sedan vitalparametrar och ställer djupare frågor.
– Det här blir mindre tydligare även för läkaren som annars kan behöva ta ställning till exempelvis information som att ”patienten är konstig”, säger han.
En finess med appen är att man med den kan mejla de data man lagt in, till sig själv eller till primärvårdsläkaren. I de kommuner där man har krypterad överföring kan informationen skickas direkt in i journalsystemet.
Snart ska också ambulanspersonal få tillgång till beslutsstödet, enligt Fredrik Svensson. I de fall ambulansen är på plats före den kommunala sjuksköterskan, kan verktyget hjälpa även dem att avgöra om vissa äldre inom hemsjukvården mår bättre av att stanna kvar hemma i stället för att sitta på akuten.
SUSANNA PAGELS